„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+17.7 °C
daži mākoņi

Ja gulbis nav aizlidojis

freeimages.com

Ik gadu kādā ūdenstilpē paliek ziemot gulbji, bet iedzīvotājus uztrauc šo putnu liktenis ziemā. Daugavpils dzīvnieku patversme informē, ka tās darbinieki regulāri seko gulbju stāvoklim un gadījumā, ja gulbju dzīvībai draud briesmas, putni tiek nogādāti Latvijas savvaļas putnu biedrībā „Drauga Spārns”, ar kuru Daugavpils dzīvnieku patversmei ir sadarbība. Šī organizācija jebkurā laikā ir gatava palīdzēt nelaimē nonākušajam putnam – nodrošināt nepieciešamo aprūpi un ārstēšanu.

Patversmes darbinieki uzsver, ka gulbji ir spējīgi par sevi parūpēties arī ziemā, ja vien ūdenstilpes nav aizsalušas un ir pieejama barība. Gulbjus nevajadzētu vest prom, lai sasildītu, jo tas putniem sagādā lieku stresu. Ja iedzīvotājiem ir vēlme palīdzēt šiem putniem, tad vienīgais veids, kā to izdarīt, ir pabarot ar svaigiem zaļumiem vai graudiem, bet nekādā gadījumā nedrīkst dot maizi. Vēlams būtu gulbjus barot diennakts tumšajā laikā, lai tie nepierastu pie cilvēkiem.

Ornitologi skaidro, ka gulbju barošana apdraud putnu savlaicīgu aizlidošanu. Gulbjus barojot cauru gadu, putni pierod pie barības un paliek ziemot Latvijā. Ja ir patiesa vēlme palīdzēt putniem, tad ir jāļauj viņiem dzīvot savu dzīvi un neiejaukties.

Patversme atgādina, ka ziemā ir svarīgi parūpēties arī par klaiņojošajiem suņiem un kaķiem, tādēļ, pamanot uz ielas nosalušu, izsalkušu vai ievainotu dzīvnieku, nekavējoties jāzvana patversmei uz tālruni 20042402 un jāziņo par dzīvnieka atrašanās vietu, lai tas tiktu nogādāts drošībā.