„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

VVD noraida “SW Kover” pieteikumu pagarināt darbības atļauju

freeimages.com

Valsts vides dienesta (VVD) Daugavpils reģionālā vides pārvalde (RVP) trešdien, 28. februārī pieņēma lēmumu atteikt termiņa pagarināšanu SIA „SW Kover” izdotajai atļaujai B kategorijas piesārņojošas darbības veikšanai Daugavpils ielā 114, Daugavpilī.

Šāds lēmums tika pieņemts, lai nodrošinātu Daugavpils pilsētas Mežciema mikrorajona iedzīvotājiem tiesības dzīvot labvēlīgajā vidē, kā arī tāpēc, ka uzņēmumam izdotā atļauja jau vairākkārt tika pagarināta un galīgais darbības termiņš  piesārņojošās darbības veikšana objektā bija noteikts līdz šā gada 1. martam. Objektā arī rupji ir tikuši pārkāpti Daugavpils pilsētas Apbūves noteikumi, proti, šajā vietā ražotne nevar darboties.

Atbilstoši likumam “Par piesārņojumu”, bez šīs atļaujas SIA „SW Kover” uzņēmuma darbība nav pieļaujama.

VVD Daugavpils RVP uzņēmuma “SW Kover” zarnu pārstrādes ražotnei atļauju B kategorijas piesārņojošas darbības veikšanai, izvirzot nosacījumus ražošanas procesa veikšanai noteiktajās platībās, limitējot radīto notekūdeņu apjomu un citus rādītājus, izsniedza 2012. gadā. Uzņēmums, bez saskaņošanas ar VVD Daugavpils RVP, veica ražotnes pārbūves darbus. Līdz ar to būtiski palielinājās zarnu pārstrādes ceha ražošanas platības, kas ir pretrunā ar Daugavpils pilsētas teritorijas izmantošanas un Apbūves noteikumu prasībām.

  Kopš 2014. gada vasaras, kad SIA “SW Kover” ievērojami palielināja ražošanas procesa intensitāti, VVD Daugavpils RVP sistemātiski tiek saņemtas Daugavpils pilsētas iedzīvotāju sūdzības par smakas traucējumiem un negatīvo ietekmi uz objektam tiešā tuvumā esošo apdzīvoto privātmāju apbūvēto teritoriju un iedzīvotāju labsajūtu. Sūdzību skaits par SIA “SW Kover” zarnu pārstrādes ceha darbību ar katru gadu pieauga.

Smakas noplūde pie esošā ražotnes aprīkojuma ir neizbēgama. Ņemot vērā informāciju par ražotnes tehnoloģiskajiem procesiem un SIA „SW Kover” ražošanas specifiku, nevar panākt pilnīgu smakas traucējumu novēršanu uzņēmumam pieguļošajā teritorijā, vienlaicīgi nodrošinot atbilstību Daugavpils pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem.

Lai panāktu vides aizsardzības prasību ievērošanu, kopš 2014. gada VVD Daugavpils RVP regulāri ir vērsusies pret uzņēmumu ar dažādiem normatīvajos aktos noteiktajiem mehānismiem: uzņēmumam tika izdoti rīkojumi konstatēto neatbilstību novēršanai, vairākkārt piemēroti administratīvie sodi, izdots brīdinājums par iekārtas darbības apturēšanu. Divas reizes notika SIA „SW Kover” izsniegtās atļaujas pārskatīšana, izvirzot arvien stingrākus nosacījumus un paredzot, ka ražotnes darbībai ir pilnībā jāatbilst Daugavpils pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu prasībām.

Pēdējo reizi piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumi tika pārskatīti 2017. gada sākumā, paredzot, ka piesārņojošā darbība tiek veikta līdz šā gada 1. martam.