„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+7.1 °C
apmācies

Mūziķi sacentās pūšaminstumentu spēlē

Konkursu jau otro gadu pēc kārtas Naujenes Mūzikas un mākslas skola rīko sadarbībā ar Daugavpils Universitāti // Foto: Dinija Jemeļjanova

1. un 2. martā Daugavpils Universitātē (DU) norisinājās II Starptautiskais pūšaminstrumentu spēles jauno izpildītāju konkurss „Naujene Wind 2018”. Ārzemnieku kategorijā augstākos sasniegumus – „Grand Prix” - guva Lietuvas skolu pārstāvji, bet Latvijas skolu kategorijā visaugstāk novērtēti Pierīgas skolu audzēkņi – Ķekavas Mūzikas skolas un Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas pārstāvji.

Pirmajā konkursa dienā, 1. martā, sacentās pūšaminstrumentu spēles izpildītāji no Latvijas skolām, bet otrajā dienā, 2. martā, Daugavpilī viesojās jaunie mūziķi no sešām valstīm - Baltkrievijas, Lietuvas, Polijas, Krievijas, Horvātijas un Ukrainas. Konkursa organizators, Naujenes Mūzikas un mākslas skolas direktors Ruslans Margevičs, atzīmēja, ka, salīdzinājumā ar pērno gadu, šogad dalībnieku skaits konkursā „Naujenes Wind” divkārsojies. „Esam sapulcinājuši kompetentu žūriju, ir pārstāvji no dažādām valstīm,” panākumus skaidro R. Margevičs. Raugoties nākotnē, organizatori vērtē, vai nevajadzētu vēl vairāk paplašināt dalībnieku spektru, piedāvājot tajā piedalīties arī mūzikas vidusskolu audzēkņiem.

Baltkrieviju dalībnieku skaita ziņā bagātīgi pārstāvēja Mogiļevas Valsts mākslas ģimnāzijas koledžas skolēni. Direktors Aleksandrs Kursakovs pastāstīja, ka pats Daugavpilī viesojas pirmo reizi, bet viņa vadītā skola šeit jau vairākus gadus piedalās starptautiskajā mūzikas skolu akordeonistu – solistu konkursā „Naujene”. „Starptautiskie konkursi ir iespēja pārbaudīt savas spējas ārpus skolas, tā ir vērtīga pieredze gan skolēniem, gan pedagogiem,” uzsver A. Kursakovs.

Starptautiskajos konkursos piedalās arī flautiste Anastasija Bradova, kas pavisam nesen uzstājās Polijā, bet pirms gada viesojās arī Latvijā, Rīgā. Pēc veiksmīgas uzstāšanās viņa pastāstīja, ka flautas spēli apgūst jau sešus gadus, taču pirms pusotra gada sākusi apgūt arī vokālu. „Gribu būt mūziķe, iespējams, arī komponiste,” atzīst Anastasija, norādot, ka sasniegumi starptautiskos konkursos palīdz stiprināt mērķtiecību, lai šo sapni piepildītu.

Kamēr otrajā konkursa dienā DU Mūzikas un mākslas katedras telpas piepildīja jaunie mūziķi no ārzemēm, Naujenes pūtēju orķestris piedalījās Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru novadu skatē, kur ieguva diplomu par 1. vietu.

„Grand Prix” uzvarētāji

Agnese Jeršova – trompete, Ķekavas Mūzikas skola, Anete Duntava – flauta, Ulbrokas Mūzikas un mākslas skola, Inta Paula Briņķe – flauta, Ulbrokas Mūzikas un mākslas skola.

Keras Tautvydas - trompete, S. Sondecka Šauļu mākslas ģimnāzija (Lietuva), Jonas Školnas - trompete, Griģiškes mūzikas skola (Lietuva), Justas Drakšas – trompete, S. Sondecka Šauļu mākslas ģimnāzija (Lietuva).

Naujenes Mūzikas un mākslas skolu visveiksmīgāk pārstāvēja Ričards Kokins (saksofons, diploms par 1. vietu).