„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.2 °C
daļēji mākoņains

No vīriešiem ar mīlestību!

Jeļena Čursina

Gaidot Starptautisko sieviešu dienu, Daugavpils un Latgales vīrieši pastāstīja „Latgales Laikam”, vai viņi svin šos svētkus un kā sveic sievietes.

Vīrieši pamostas

Krāslavas mākslas skolas pasniedzēju Māri Susēju priecē tas, ka šajā dienā vīrieši „pamostas”, pērk ziedus, steidzas. Šajā dienā ziedi ir visur, uz katra stūra, jo tie spēj izdaiļot visu planētu, viņš uzsver. 

„Šie svētki liek koncentrēties,” saka Māris, „ja savām sievietēm – mātei, vecmāmiņai, sievai, meitām neesi paspējis kaut ko pateikt, ir iespēja to izdarīt.” Runājot par dāvanām savām sievietēm, dažkārt viņš var izdomāt kaut ko pārgalvīgu, bet dažreiz var arī aizmirst. „Es cienu visas sievietes, kuras dzīvo uz šīs planētas!” saka Māris

Pavasara sākums

Kora „Daugava” mākslinieciskajam vadītājam, komponistam un pedagogam Jevgeņijam Ustinskovam šie svētki patīk galvenokārt tāpēc, ka tie simbolizē pavasara sākumu. „Mostas daba, un reizē ar to, gluži kā ziedi, uzplaukst sievietes,” saka Jevgeņijs.

Viņš atzīmē, ka šī labā tradīcija pavada vīrieti visu dzīvi, -- bērnībā tika sveiktas meitenes, pēc tam – jaunietes, sievietes.

Svinēs vienmēr!

Galvenais ir cieņpilna attieksme pret visām sievietēm visu gadu, uzsver Krāslavas slimnīcas galvenais ārsts Aleksandrs Jevtušoks. Savukārt 8. martā ir iespēja šo cieņu izrādīt vēlreiz.

Savā darbā A. Jevtušoks daudz komunicē ar daiļo dzimumu: „Tāda ir mūsu medicīnas specifika,” atzīmē Aleksandrs. Kolektīvā, kurā viņš strādā jau desmitiem gadu, sievietes ir gan ķirurģes, gan terapeites, gan medmāsas un sanitāres. Viņas visas veic smagu ikdienas darbu, kas, viņaprāt, pelnījis cieņu.

A. Jevtušoks cenšas dāvināt savām sievietēm pirmos pavasara ziedus. Agrāk šādu iespēju bija mazāk, toties tagad var nopirkt visdažādākos tulpju vai narcišu pušķus, viņš saka.

„Mīlu sievietes!”

Daugavpils novada domes Juridiskās nodaļas vadītājs Andris Pļaskota 8. martā savu dzīvesbiedri  cenšas apsveikt no paša rīta. „Lai diena nav sabojāta,” smejas Andris, „un pēc tam visu dienu nav jāgaida, kas būs vakarā.”

Lai gan Andris atzīst šos svētkus un sveic sievietes, viņš uzskata, ka 8. marts jau ir mazliet „nobružāts”. Andris atceras, ka bērnībā bija lielāka gatavošanās – mācījās un deklamēja māmiņai dzejoļus, zīmēja apsveikuma kartiņas, bet tagad viss ir vienkāršojies un kļuvis ikdienišķāks.

Apstāties un veltīt uzmanību sieviešu skaistumam

Daugavpils 3. vidusskolas ķīmijas skolotājs Andrejs Zaičenko uzskata, ka mūsdienu pasaulē dzimumu robežas pamazām izzūd, bet 8. marts ir diena, kad var akcentēt sievišķību, veltīt uzmanību skaistumam, pateikt mīlestības vārdus sievai, pasacīt paldies mātei, uzslavēt vecmāmiņu par izturību un dzīves mīlestību. Andrejs principiāli uzsver šo svētku atšķirību no Svētā Valentīna dienas, -- 8. marts ir raksturīgāks mūsu kultūrai un tradīcijām. 

Andreja ģimenē no tradicionālās ziedu dāvināšanas šajā dienā pamazām pāriet uz noderīgākām dāvanām. Taču tie dāvināts tas, kas tiešām sagādās prieku mīļotajai sievietei – rotaslieta, skaistumkopšanas salona vai smaržu veikala dāvanu karte.

„Ieklausīties tuvākajos”

Daugavpils Universitātes Mūzikas katedras docents Gļebs Beļajevs atklāja ideālas dāvanas noslēpumu. „Ir jāieklausās savos tuvākajos,” saka Gļebs, „uzmanīgi jāskatās un jāklausās, kas viņām patīk.” Šādos gadījumos izdodas pārsteigums – itin kā nav lūgusi, bet saņēmusi dāvanā.

G. Beļajevs uzskata, ka patīkamus mirkļus saviem tuvajiem var sagādāt jebkuros svētkos, tāpēc to nevar būt par daudz, bet 8. marts ir vieni no šādiem svētkiem.