„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+6.3 °C
apmācies

Pieaug tūristu plūsma uz Baltkrieviju

Jeļena Ivancova

Baltkrievijas Republikas (BR) ģenerālkonsulāts ik gadu rīko tikšanās ar Daugavpils un Rēzeknes tūrisma firmu pārstāvjiem, kuri piedāvā braucienus uz Baltkrieviju. Tūristi no Latgales aizvien vairāk brauc uz kaimiņvalsti, pateicoties tūrisma firmu un diplomātiskās iestādes veiksmīgai sadarbībai, taču ir arī problēmas, kuras iespējams atrisināt tikai augstākajā līmenī.

Dažos beidzamajos gados kaimiņvalstī tiek īstenota valsts programma "Viesmīlīgā Baltkrievija", kuras mērķis, pirmām kārtām, ir tūrisma pakalpojumu eksporta palielināšana. Dažādi programmas ietvaros īstenotie  pasākumi jau nesuši acīmredzamus augļus. Piemēram, tūristu plūsma pieaugusi, pateicoties konsulārās nodevas samazināšanai, kā arī tam, ka Latvijas pilsoņi un nepilsoņi var ieceļot Baltkrievijā bez vīzas, ja vienlaicīgi tiek izpildīti šādi nosacījumi -- ieceļošana notiek ar avioreisu caur Minskas lidostu, uzturēšanās plānota uz laiku līdz 5 diennaktīm,  izceļošana notiek ar avioreisu caur Minskas lidostu. Vienlaikus audzis arī tūristu skaits, kuri apmeklē Baltkrievijas pierobežas teritorijas. 2017. gadā,  izmantojot minēto atvieglojumu, Minsku apmeklēja vairāk nekā 80 000 tūristu no 65 valstīm, bet kopumā tūrisma pakalpojumu eksporta pienesums ir 200 miljoni dolāru, t.i., par ceturtdaļu vairāk, nekā plānots. Veiksmīgs izrādījies arī Augusta kanāla un Grodņas, kā arī Belovežas gāršas bezvīzu apmeklējuma eksperimentālais projekts. Grodņu, kura atrodas pierobežā, agrāk apmeklēja aptuveni 5000 tūristu, savukārt kopš bezvīzu režīma ieviešanas ceļotāju skaits pieaudzis desmitkārtīgi. Agrāk bez vīzas drīkstēja apmeklēt piecas Grodņas rajona ciema padomes un Grodņu, bet tagad tajā ietilpst viss Grodņas rajons. Desmit bezvīzu diennaktis attiecas arī uz tūrisma zonu "Bresta".

Kā atzīmēja Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Vladimirs Kļimovs, pašlaik tiek apspriesta iespēja pagarināt uzturēšanās laiku bez vīzas no piecām līdz desmit diennaktīm, jo, piemēram, medicīnas tūrisms (sanatorijas apmeklējums) vai sporta treniņnometnes nav paredzētas piecām dienām.

BR izveidota arī Republikāniskā tūrisma organizāciju savienība un Nacionālais tiešsaistes rezervācijas serviss, kurš ļoti ātri ieguva popularitāti. Ir zināms, ka piešķirti līdzekļi Silenes un Pāternieku robežšķērsošanas punktu modernizācijai, tā jāpabeidz līdz 2021. gadam, kad Baltkrievijā un Latvijā notiks pasaules čempionāts hokejā.

Grupu vīzas var tikt likvidētas

2018. gadā Baltkrievija gatavojas parakstīt vienošanos ar Krieviju par izsniegto vīzu savstarpējo atzīšanu un vienošanos ar ES par vienkāršota vīzu režīma ieviešanu. Visdrīzāk, vienošanās ar ES nozīmēs konsulāro nodevu izlīdzināšanu (visas būs 35 eiro) un grupu vīzu atcelšanu. Pašlaik grupu vīzas pastāv tikai Baltkrievijā, kas ievērojami palētina tūrisma braucienu uz BR un atvieglo tūrisma firmu darbu.

Pilnu rakstu lasiet 6. marta numurā