„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. maijs
Piektdiena
Dailis, Herberts, Umberts
+22.9 °C
daļēji mākoņains

Preiļu novadam nāks talkā augstskola

preili.lv

Šī gada sākumā Preiļu muižas kompleksā viesojās topošie ainavu arhitekti, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) trešā kursa studenti, kas apņēmušies izstrādāt idejas kompleksa un parka attīstības koncepcijai. Lai nostiprinātu sadarbību arī uzņēmējdarbības, izglītības, zinātnes un pētniecības jomā, Preiļu novada dome un universitāte 9. martā noslēdza sadarbības līgumu.

Līguma parakstīšanu iniciējusi Preiļu novada pašvaldība. Domes priekšsēdētāja Maruta Plivda skaidro, ka muižas kompleksa vīzijas izstrādāšanā plānots iesaistīt arī citu universitātē pārstāvēto nozaru mācībspēkus un studentus. Tā kā vietas attīstība jārisina kompleksi, nepieciešamas arī vides zinātnes, zemes ierīcības, ģeodēzijas, hidromeliorācijas u.c. zinātnes nozaru speciālistu konsultācijas.

Universitātes un novada līgums paredz sadarbību kopīgu semināru, konferenču, vispārizglītojošu pasākumu organizēšanā, savstarpēju konsultāciju sniegšanā, mūžizglītības veicināšanā un popularizēšanā. Preiļu novads plāno aicināt LLU kļūt par dažādu projektu partneri, piesaistot ES fondu finansējumu. Līgumā paredzēta jauniešu motivēšana studijām LLU, sadarbība skolēnu pētniecisko darbu izstrādē un laboratoriju aprīkojuma izmantošanā.

Šobrīd no Preiļu novada LLU dažādās studiju programmās mācās 22 studenti. Lielākā daļa no viņiem izvēlējušies studijas Lauksaimniecības, Ekonomikas un sabiedrības attīstības un Meža fakultāti.