„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+10.8 °C
apmācies

Līksnas baznīcai piešķirti 100 000 eiro

daugavpilsnovads.lv

Sakrālā mantojuma finansēšanas programmā 2018. gadā finansējums piešķirts 28 baznīcām, paredzot to konservāciju, restaurāciju un atjaunošanu, kā arī izpēti un restaurācijas dokumentācijas sagatavošanu. Saskaņā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas informāciju, programmas finansējums ir 1 miljons eiro. Vislielākais finansējums 100 000 eiro apmērā piešķirts Līksnas Romas katoļu baznīcas jumta atjaunošanai. Par 33 900 eiro veiks Landskoronas baznīcas (Dagdas novads) ziemeļu fasādes un parapeta glābšanas darbus, 16 000 eiro piešķirti Viļakas katoļu baznīcas vitrāžu restaurācijai, 15 000 eiro -- Nagļu katoļu baznīcas jumta remontam, 11 500 eiro piešķirti Krāslavas katoļu baznīcas krāsns restaurācijai.

Vīksnas pareizticīgo baznīcas (Balvu novads) atjaunošanas projekta dokumentācijas izstrādei iedalīti 4 000 eiro, bet 3000 eiro izlietos Daugavpils Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāles fasāžu krāsojuma izpētei un atjaunošanas metodikas izstrādei.

2017. gadā tika pieņemts Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likums ar mērķi nodrošināt valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu statusā esošo kulta celtņu, tajā skaitā Latvijas dievnamu, un reliģisko rituālu priekšmetu saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Sakrālā mantojuma saglabāšanas programmā saņemtos pieteikumus izvērtēja Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas eksperti, savukārt pieteikumus apstiprināja Sakrālā mantojuma padome.