„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 22. maijs
Trešdiena
Emīlija, Visu neparasto un kalendāros neierakstīto vārdu diena
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Uz Bulgāriju pēc pieredzes

Publicitātes foto

Jau vairākus gadus Daugavpils Tirdzniecības profesionālās vidusskolas audzēkņi periodiski apmeklē Eiropas valstis, lai apgūtu jaunu pieredzi apkalpošanas jomā. Skolas audzēkņi jau ir pabijuši Itālijā, Anglijā, Vācijā, Maltā. Nesen, pateicoties Eiropas Savienības „Erasmus+”  programmas finansējumam, kas atbalsta profesionālo izglītību Latvijā, studentiem bija iespēja apmeklēt Bulgārijas galvaspilsētu Sofiju.

Divas nedēļas desmit tirdzniecības skolas audzēkņi apguva apkalpošanas īpatnības Sofijas veikalos, viesnīcās un restorānos.

Elīna Raubiško un Elvita Čamane strādāja praksē liela tirdzniecības tīkla apģērbu veikalā. Meitenes atzīmē, ka šī pieredze ir ļoti vērtīga, jo viņām bija iespēja komunicēt ar klientiem un pilnveidot angļu valodu. Elīna un Elvita ievēroja bulgāru iepirkšanās īpatnības, piemēram, viņi iegādājas galvenokārt apģērbu spilgtās krāsās.

Par savu angļu valodas prasmju uzlabošanu Bulgārijā pastāstīja Normunds Purvinskis – topošais viesnīcu pakalpojumu speciālists. Izņemot profesionālās datorprogrammas apgūšanu, viņš iemācījās drošāk un pārliecinošāk kontaktēties ar klientiem, kā arī apguva vairākas frāzes bulgāru valodā, kuras bija nepieciešamas, sagaidot un noformējot viesus. Arī projekta dalībnieki dzīvoja četrzvaigžņu viesnīcā un varēja vērot viesnīcu servisu.

Savukārt topošie pavāri pastāstīja, ka bulgāri ēd ļoti daudz svaigu dārzeņu, zaļumu, siera, turklāt visu ēdienu pagatavošanā izmantot tikai olīveļļu. Piemēram, Juris Andruškevičs gatavojas Latvijā visus iepazīstināt ar bulgāru virtuvi, kuru jau ir mazliet apguvis. Restorānā, kur Juris strādāja praksē, viņam patika kolektīva saliedētība. „Tas man palīdzēja ātri un kvalitatīvi pildīt arī savus pienākumus,” saka Juris.

Visi projekta dalībnieki - topošie restorānu un viesnīcu pakalpojumu speciālisti, pavāri, konditori, pārdevēji atzīmēja, ka šāda ārvalstīs gūta pieredze palīdz ne tikai apgūt kaut ko jaunu savā profesijā, bet arī tuvāk iepazīt valsti, tās kultūru, cilvēkus. Brīvajā laikā, kura bija visai maz, viņi centās apskatīt Sofijas ievērojamākās vietas.

Jaunieši atzīst, ka tā bija lieliska pieredze. Viņiem vienīgi žēl, ka Bulgārijā sabija tikai divas nedēļas, - tas ir ļoti maz.