„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.2 °C
daļēji mākoņains

Radošais kvartāls Ilūkstē – iespēja jauniešiem

Lāsma Pokšāne // Foto: Dinija Jemeļjanova

Durvis uz jauno jauniešu telpu Ilūkstē ir gaišas un platas, bet atrast tās nav vienkārši – jāzina, aiz kura kultūras nama stūra meklēt. Vecākās paaudzes ilūkstieši varbūt atminēsies šo ēkas daļu kā kinozāli, taču šobrīd, pēc remonta, telpa ieguvusi jaunu funkciju – radoši izpausties un brīvo laiku pavadīt te tiks aicināti Ilūkstes novada jaunieši.

Pagaidām garenā telpa ar augstajiem logiem vēl ir tukša, jaunatnes lietu speciāliste Lāsma Pokšāne skaidro, ka tās iekārtošana tiks uzticēta pašiem jauniešiem. “Viena no sienām ir melna, uz tās varēs rakstīt ar krītu, kā uz tāfeles. Palodzes izbūvētas tā, lai uz tam varētu droši sēdēt,” L. Pokšāne stāsta, ka plānots izveidot dažādas zonas, piemēram, atpūtai, sarunām, arī darbam. Viņa kā viena no šī projekta idejas autorēm būs arī galvenā telpas “atslēgu turētāja”. “Pati šeit plānoju būt vairākas stundas dienā, bet laiks, kad un cikos jaunieši te varēs uzturēties, nebūs strikti normēts,” par darba laika organizāciju tiks lemts pēc atklāšanas, kura ieplānota tuvākā mēneša laikā.

Telpas remonts 50 tūkstošu vērtībā 90% apmērā līdzfinansēts ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu. Projekts apstiprināts pērn, lielākā daļa būvdarbu arī veikti pagājušogad. Tehniski telpas ir gatavas, taču tas, kā šeit veidosies projektā pieteiktais “Ilūkstes novada jauniešu radošais kvartāls”, būs atkarīgs no jauniešu aktivitātes.

Joma, kur Ilūkstes novada jaunieši savu radošumu pēdējo pāris gadu laikā demonstrē īpaši aktīvi, ir mūzika. Dibinātas, tad beigušas pastāvēt, un pēc tam vēlreiz dibinātas vairākas mūzikas grupas, pagaidām stabili savu jaunradi arī valsts līmenī demonstrē meiteņu grupa “Piparmētra”. Plānojot jaunās telpas iekārtojumu, paredzēta vieta arī to aktivitātēm. “Gar sienu ir neliela skatuve, kuru grupas varēs izmantot” norāda L. Pokšāne.

Viņa skaidro, ka aktīvo jauniešu kodolu veido vidusskolēni no Ilūkstes un tuvākās apkārtnes. Līdz šim galvenā jauniešu pulcēšanās vieta pilsētā bija Ilūkstes Bērnu un jauniešu centrs (IBJC), kas atrodas piecu minūšu attālumā no abām skolām. Jaunā telpa gan atrodas pilsētas otrā pusē. “IBJC intensīvi notiek dažādu pulciņu nodarbības, savukārt radošais kvartāls kļūs par vietu, kur jauniešiem satikties neformālākā un brīvākā gaisotnē,“  skaidro L. Pokšāne. Jaunatnes lietu speciāliste norāda, ka līdz šim jau ir notikušas dažādas aktivitātes, jaunajā telpā iecerēts regulāri organizēt tikšanās ar iedvesmojošām personībām, savas nozares profesionāļiem.

Pilnu rakstu lasiet 20. marta numurā.