„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+5.7 °C
apmācies

Bibliotēka vai jauniešu centrs

Naujenes Tautas bibliotēkas vadītāja Diāna Čiževska stāsta, kā lasītavā no griestiem nokritis apmetums // Foto: Dinija Jemeļjanova

Kraujas ciema centrālās - Daugavas ielas pretējās pusēs atrodas divas Naujenes pagasta iestādes – Naujenes tautas bibliotēka un Naujenes Jaunatnes un sporta centrs (NJSC). Tā kā bibliotēkas darbinieki jau gadiem ilgi sūdzas par ēkas stāvokli un telpu trūkumu, pagasta pārvalde nākusi klajā ar piedāvājumu bibliotēkai pārcelties uz NJSC ēku kaimiņos, bet tas nozīmē, ka jaunieši var palikt bez telpām.  

Apmetums krīt uz galvas

Aizsvīduši logi, pelējuma smaka un plaisas sienās - par šiem apstākļiem Naujenes tautas bibliotēkā sūdzas ne tikai darbinieki, bet arī apmeklētāji. Bibliotēkas vadītāja Diāna Čiževska stāsta, ka apmeklētājiem vismaz nav nācies piedzīvot, ka  pēkšņu sāk birt griestu apmetums un „sprāgt” spuldzītes: „Paldies Dievam, bērnu grāmatu telpā no griestiem visvairāk nobiris naktī.” Bērniem paredzētajā telpā gaiteņa galā pie ieejas uz grīdas nolikti divi pufi, lai noslēptu nelielu bedri grīdā. Mitrums no ēkas pamatiem izplatās visās telpās, tās izvēdināt nav iespējams. Nesen iegādājušies mitruma savācēju, tas atsevišķās dienās uzkrāj pat līdz pieciem litriem ūdens.

Ēkas fasāde 2000. gadā atjaunota tikai no ceļa puses, iekšpagalma siena joprojām atklāj ēkas kritisko stāvokli

Turklāt bibliotēkas vadību neapmierina ne tikai ēkas stāvoklis, bet arī tās platība. „Mums ir gandrīz 16 tūkstoši grāmatu,” norāda bibliotēkas vadītāja. Salīdzinot 2017. gada datus ar situāciju pirms četriem gadiem, atklājas, ka gan lasītāju skaits (1250), gan grāmatu izsniegums (45 tūkstoši gadā) gandrīz divkāršojies. Bibliotēkai trūkst telpu krājuma izvietošanai, noliktavas telpa tiek īrēta. “Telpa bērniem ir ļoti maza – tur pietiek vietas vien desmit bērniem,” atzīmē D. Čiževska. Trīs telpas ir atvēlētas lasītājiem, divas mazākas – administrācijai.

Šīs problēmas nav jaunums, pirmo reizi tās konstatētas jau 2006. gadā, bet pirms diviem gadiem, lai novērtētu situāciju, ieradās arī Daugavpils novada domes deputāti. Toreiz izskanējušas idejas gan par šīs ēkas remontu, gan jaunas meklējumiem. “Šo ēku nevar pārbūvēt, tās pamati nav derīgi,” D. Čiževska apgalvo, ka to minējuši eksperti iestādes akreditācijas laikā 2016. gadā. Bibliotēkas vadība cer uz jaunām, mūsdienīgām telpām, bet pagaidām tādu nav arī ēkā otrpus ceļa. Pirms nedēļas Daugavpils novada Finanšu komitejas sēdē piedāvājumu pārcelt bibliotēku uz NJSC izteica Naujenes pagasta pārvaldes vadītajā Ināra Miglāne.

Izskanējis priekšlikums Naujenes Tautas bibliotēku pārcelt uz ēku ceļa pretējā pusē, kur šobrīd atrodas Naujenes Jaunatnes un sporta centrs

Pilnu rakstu lasiet 20. marta numurā.