„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
+6.0 °C
daļēji mākoņains

Bez elektrības kā bez rokām

Georgijs saka, ka elektrība nodrošina normālu saimniekošanu // Foto: Egita Terēze Jonāne

Piedrujas pagasta „Gorbačovā” atrodas piemāju saimniecība „Asteres”, kas ir pēdējā elektrificētā māja Krāslavas novadā. Māju saimnieks Georgijs Maskaļonoks, pārtverts braucienā pēc malkas, atzīstas, ka ilgu laiku ražojis elektrību ar benzīna ģeneratoru, tāpēc zina to sajūtu, kā ir dzīvot bez elektrības. „Esi kā bez rokām,” lakoniski bilst saimnieks.

„Elektrību izmantojam visur. Tādā ziemā, kā šogad, ar elektrību pat iedarbinu traktoru. Elektrība vajadzīga, lai kaut ko sametinātu. Ūdens urbumā stāv sūknis, un arī tas jādarbina ar elektrību. Mājās gribas paskatīties televizoru. Un mums ar sievu ir daudz gadu. Diezin vai mēs varētu tagad visus darbus darīt ar rokām,” stāsta Georgijs.   

Georgijs ar sievu Feodosiju un trim bērniem pirms septiņiem gadiem pārcēlās no Lupandu ciema uz laukiem. Tas bija tukšs kalns, atminas Georgijs. Tur viņš uzcēla māju un, lai gan elektrība bija pāris simtus metru attālajā līnijā, tomēr nepietika jaudas, lai varētu pieslēgt „Asteres”.

Viņi izgāja garu ceļu, saskaņojot „papīrus ar „Latvenergo” un citiem dienestiem, tomēr pašu spēkiem bija grūti panāk pozitīvu lēmumu. Stāsta Georgijs: „Ja neparūpētos Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks un Piedrujas pagasta pārvaldes vadītāja Ērika Gabrusāne, netiktu pārbūvēta elektrības līnija un mēs arī šodien darbinātu ģeneratoru.”

Asteres” - pēdējā elektrificētā māja Krāslavas novadā

Maskaļonoku ģimene šobrīd apsaimnieko gandrīz 200 ha pašu un nomātās zemes, uztur gan graudkopību, gan pienkopību. Pagājušajā gadā lietavu un plūdu dēļ palika nenovākti 40 ha graudaugu, tāpat palika neapsēti daži lieli lauki. Georgijs pieteica kompensācijas un saņēma tās jau līdz jaunajam gadam. Pavasaris atnāks ar augstām sēklu un minerālmēslu cenām, pieļauj saimnieks, tomēr pēc brīža optimistiski teic - strādāsim un dzīvosim!  

Tā kā Feodosijai ļoti patīk ziedi, tad arī mājām ir asteru vārds. Ēka nav liela, taču mājīga. Georgijs ir prasmīgs mednieks un makšķernieks. Kā teica Georgijs, svarīga ir kopības sajūta, un to viņi rada, strādājot un atpūšoties kopā.

Kā teica Ērika Gabrusāne, pašvaldībām gan elektrifikācijas ēra nav beigusies. Proti, ir ciemu centri, kur elektrības nav vēl šodien. Šogad ar Krāslavas novada domes atbalstu plānots ierīkot ielu apgaismojumu Piedrujas ciema centrā.