„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. maijs
Piektdiena
Dailis, Herberts, Umberts
+21.0 °C
daļēji mākoņains

Privātmāju īpašniekiem nav jābūvē skatakas

wikimedia.org

Pagājušajā nedēļā daži Latvijas plašsaziņas līdzekļi informēja, ka privātmāju īpašniekiem par saviem līdzekļiem jāizbūvē savs ūdens komercuzskaites mēraparāta mezgls jeb ūdensskaitītājs. Taču šī ziņa izrādījās daļēji nepatiesa, jo 2016. gadā apstiprinātie noteikumi attiecas tikai uz jaunajiem būvprojektiem.

Skaidrību šajā jautājumā preses konferencē Daugavpils domē ieviesa uzņēmuma „Daugavpils ūdens” vadītājs Ģirts Kolendo. Viņš atzīmēja, ka „Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums” attiecas tikai uz personām, kuru īpašumā nav šo skaitītāju. Neatkarīgi no tā, kur šīs mērierīces atrodas pašlaik – pagrabā, mājā vai pie privātās teritorijas robežas, nekāda jauna ierīce nav jāuzstāda. Taču tas būs jādara, būvējot jaunas ēkas un īstenojot vērienīgus dzīvojamo un komercobjektu renovācijas projektus. Pārejas periods paredzēts līdz 2020. gada 1. janvārim.

Atkarībā no apbūves īpatnībām, jaunā uzskaites mēraparāta izmaksas būs no 500 līdz 1000 eiro. Pirms tam iedzīvotājiem jāsaņem tehniskā izziņa par mērierīces uzstādīšanas kārtību. Kopš 2017. gada decembra Daugavpils pašvaldība piedāvā līdzfinansējuma programmu šādu ierīču uzstādīšanai.

Legionelozes apkarošana – lielāki rēķini

Latvijā pieņemti grozījumi ūdens sanitāro normu noteikumos, kuri drīzumā skars visus. Legionelozes draudu dēļ siltā ūdens temperatūrai mājās tagad jābūt ne zemākai par 55 grādiem, bet aukstajam ūdenim – ne siltākam par 20 grādiem pēc Celsija skalas. Beidzamajos piecos gados Daugavpilī nav fiksēts neviens legionelozes gadījums, taču profilakses nolūkos tagad visur tiks uzturēta konkrētā ūdens temperatūra. Kā liecina prognozes, tā rezultātā rēķini par ūdeni pieaugs par 5—10%.

Lai pasargātu sevi no inficēšanās ar legionelozi, pilsētas komunālie dienesti iesaka iedzīvotājiem regulāri tīrīt dušas galviņas, uz neilgu laiku atvērt krānus, kuru tiek reti izmantoti, kā arī notecināt  ūdeni, ja ilgāku laiku esat bijuši projām.