„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. oktobris
Otrdiena
Aina, Anete
+7.8 °C
apmācies

Noteica atvieglojumus elektrības patērētājiem

freeimages.com

No 30. marta noteikti jaudas samazināšanas un atjaunošanas atvieglojumi, kurus ieteica lauksaimnieku organizācijas pēc tam, kad lauksaimnieki saņēma nepamatoti lielus elektrības rēķinus, pastāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Bethere.

Saskaņā ar Sistēmas pieslēguma noteikumu elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem jauno redakciju, kurus SPRK apstiprināja marta nogalē, zemsprieguma (ne mazāk par 100 apmēriem) un vidsprieguma tīkla lietotāji, kuri uz laiku samazinājuši pieslēguma atļauto slodzi, varēs reizi gadā bez maksas atjaunot sākotnējo slodzi. Taču viņiem jāizpilda konkrēti nosacījumi, proti, ja viņi slodzi vēlas atjaunot ne vēlāk kā 9 mēnešu laikā no tās samazināšanas brīža; ja atļautā slodze tiks samazināta par 50%; ja pirms atļautās slodzes samazināšanas noslodze vismaz vienu mēnesi gadā ir bijusi vismaz 7%.

Tāpat ikviens elektrības lietotājs varēs uz laiku līdz 9 mēnešiem pārtraukt līgumu vai atjaunot to, sedzot tikai faktiskās pieslēguma izmaksas. Turklāt SPRK atbalstīja mikroģeneratoru, kas domāti elektroenerģijas ražošanai pašpatēriņam, pieslēgšanas vienkāršotu kārtību.

Biedrības „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs atzina, ka ir gandarīts par sezonālo jaudu atslēgšanas vienkāršotajiem nosacījumiem, jo ir novērsta situācija, ka pēc 9 mēnešiem, piemēram, graudu kaltes īpašnieks varētu palikt bez iespējas atjaunot nepieciešamo elektrības pieslēguma jaudu. Tomēr SPRK nav ņēmusi vērā LOSP priekšlikumu apvienot līniju un kopņu tarifus, lai ierobežotu Obligātās iepirkuma komponentes (OIK) radīto izmaksu nesamērību starp dažādām sprieguma pakāpēm. Tāpat pēc E. Treiberga teiktā, komisija nav atbalstījusi priekšlikumu analizēt, kā varētu samazināt Sadales tīklu izmaksas, kā arī priekšlikumu nenoteikt fiksēto maksu lietotājam, kurš izbūvējis jaunu pieslēgumu, līdz ir atgūtas šī pieslēguma faktiskās izmaksas. Turklāt tika piedāvāts noteikt, ka elektroenerģijas ražotājam jāmaksā par pakalpojumiem tādā pašā apmērā kā patērētājiem. LOSP joprojām prasa SPRK izskatīt arī šos priekšlikumus.