„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Prognozē konkurences saasināšanos mazumtirdzniecībā

freeimages.com

Konkurences padome (KP) turpmākajos gados prognozē konkurences saasināšanos mazumtirdzniecībā. Vienlaikus vidēji spēcīgu tirgus spēlētāju trūkuma dēļ varētu rasties spiediens uz esošajiem diviem lielākajiem mazumtirgotājiem “Rimi Latvia” un “Maxima Latvija”.

Padomes pārskatā par pērn paveikto tirgus uzraudzībā un koncentrācijas kontrolē norādīts, ka KP pieņēma 13 lēmumus par uzņēmumu apvienošanu, no kuriem 11 gadījumos nesaskatīja iespējamu kaitējumu konkurencei, tāpēc darījumus atļāva.

Vienā gadījumā padome darījumu atļāva ar saistošajiem noteikumiem, kamēr vēl vienā aizliedza, jo tika saskatīts būtisks kaitējums konkurencei. Kopumā pērn izvērtētie apvienošanās darījumi ietekmēja vismaz desmit komercdarbības jomas ar kopējo finansiālo apgrozījumu aptuveni 700 miljonu eiro vērtībā.

Pērn KP visvairāk apvienošanās lēmumus pieņēma par mazumtirdzniecību nespecializētajos pārtikas veikalos un degvielas mazumtirdzniecībā. Iestāde secina, ka šajās patērētajiem svarīgajās nozarēs, īpaši nespecializētajā mazumtirdzniecībā, turpinās konsolidācijas tendences un noris aktīva konkurence par platībām tirdzniecības centros, kam ir būtiska nozīme mazumtirdzniecības tīklu tirgus daļas palielināšanas stratēģijās.

Padomē arī norāda, ka pašreizējā tirgus struktūrā vērojama mazāko nespecializēto mazumtirgotāju konkurētspējas stiprināšana, tomēr trūkst vidēji spēcīgu tirgus spēlētāju, kas radītu efektīvu konkurences spiedienu uz diviem lielākajiem mazumtirgotājiem - “Rimi” un”Maxima”


lsm.lv