„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+7.7 °C
mērens lietus

Rotko centram apritēja pieci gadi

Jeļena Čursina

Marka Rotko mākslas centrs nosvinēja piecu gadu jubileju. Šajā dienā to apmeklēja vairāk nekā 10 000 Daugavpils iedzīvotāju un viesu.

Pirms svinībām notika konference, kurā tika apkopoti centra piecu darbības gadu rezultāti, kā arī sniegta informācija par nākotnes plāniem, piemēram, izcilā meistara Pētera Martinsona keramikas muzeja izveides projektu.

Vēl nesen bija grūti iedomāties, ka pamestajā artilērijas arsenāla ēkā (1933) var ierīkot centru, kurš pašlaik ir zināms tālu aiz Latvijas robežām. Centra ideja radās 2002. gadā, bet pēc desmit gadiem tika pabeigta arsenāla ēkas rekonstrukcija. „Šajos gados paveikts milzīgs darbs,” saka centra vadītājs Aleksejs Burunovs, kurš pateicas visai komandai, kura strādāja pie iestādes tapšanas, un pašreizējam kolektīvam. Lai saņemtu Eiropas finansējumu, bija jāizpilda vairāki nosacījumi, viens no tiem – gada laikā iestādi jāapmeklē ne mazāk kā 90 000 cilvēku. Kā atzīmēja A. Burunovs, tagad ir svarīgi neapstāties, bet turpināt turpmāko plānu īstenošanu, labiekārtot centru un cietokšņa teritoriju.

Par godu centra piektajai jubilejai tika atklātas jaunas ekspozīcijas. Vesels laika posms, sākot no sešdesmitajiem gadiem, redzams latviešu fotogrāfa Ulda Brieža melnbaltajās fotogrāfijās. U. Briedis vairāk nekā piecdesmit gadus strādājis Latvijas presē. Viņš ir daudzu svarīgu Latvijas vēstures notikumu liecinieks, U. Brieža fotogrāfijas vēsta par latviešu tautas un viņa dzimtās zemes likteni.

Pavasara tēmai veltīta Latgales reģiona mākslinieku darbu konkursa izstāde „Vēl viens pavasaris – plūdi”. Savu šīs dabas stihijas redzējumu piedāvā 53 mākslinieki, tostarp Maija Bērziņa, Una Gura, Mairita Folkmane, Ināra Petruseviča, Jeļena Ivancova,  Ilona Linarte-Ruža, Nellija Dzalba u.c.

Vācu mākslas galerijas „Pashmin Art Gallery” (Hamburga) direktors Nours Nouri, kurš Daugavpilī jau bijis vairākkārt, uzsvēra, ka pilsēta un centrs ir savdabīgs magnēts, kurš piesaista radošus cilvēkus. Šoreiz viņš atvedis triju savas galerijas mākslinieku darbus.

Pilnu rakstu lasiet 24. aprīļa numurā.