„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+8.0 °C
neliels lietus

Akordeonisti sacentās konkursā „Naujene 2018”

Birutai Krompānei līdz godalgām pietrūka dažu punktu // Foto: Egita Terēze Jonāne

No 16. līdz 19. aprīlim Daugavpils novada kultūras centrā „Vārpa” skanēja akordeona mūzika, kuru atskaņoja Starptautiskā akordeonistu -- solistu konkursa „Naujene 2018” dalībnieki.

Konkursa rīkotājs, Naujenes mūzikas un mākslas skolas pedagogs Spodris Kačāns pastāstīja, ka šogad radoši sacentās 270 dalībnieki no 9 valstīm -- Lietuvas, Igaunijas, Latvijas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas, Horvātijas, Serbijas, Bosnijas un Hercegovinas. Konkursanti atskaņoja J. S. Baha skaņdarbus un savas valsts mūsdienu komponistu autordarbus.   

Lai gan „Grand Prix” balvas aizceļoja uz Lietuvu, Krieviju, Baltkrieviju un Horvātiju, godalgas saņēma arī Naujenes mūzikas un mākslas skolas audzēkņi. Savā vecuma grupā Veronika Panovska, Ksenija Panovska, Elizabete Siņeviča, Ieva Deiko un Kristaps Bicāns izcīnīja otro vietu, bet Kristeram Šaliņam un Ērikam Lapkovskim piešķirta trešā godalga.

Tāpat godalgoti Daugavpils Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas skolēni, proti, 1. vieta Pāvelam Vasiļkovam un Arkādijam  Gorbunovam, 2. vieta -- Ievai Putnei un Katrīnai Bogdanovičai, 3. vieta -- Veronikai Masjukai un Annijai Misjunei.

Staņiskava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas 4. kursa audzēkne Biruta Krompāne atzina, ka satraukums bija milzīgs un traucēja uzvarēt, turklāt pārējie konkursanti bija ļoti spēcīgi konkurenti. „Tomēr esmu gandarīta par paveikto. Tā ir jauna pieredze un jauni draugi. Pēc skolas gan iešu mācīties par mediķi, bet akordeona spēle paliks kā hobijs,” teica Biruta.

Vaicāts, kāpēc daudzu valstu akordeonisti brauc uz konkursu „Naujene 2018”, Ukmerģes mūzikas skolas pedagogs Valentīns Pliskus uzsvēra, ka tas ir organizatoru nopelns: „Tas ir milzīgs darbs -- saaicināt laba līmeņa solistus un žūriju. Konkurss -- tās nav tikai sacensības par balvām, tā ir iespēja redzēt un dzirdēt ļoti labus akordeonistus, mūsdienīgu repertuāru un klasiķu interpretācijas. Meistarības latiņa ar katru gadu tiek uzlikta augstāk.” 

Žūrija atzinīgi novērtēja arī citu Latgales jauno akordeonistu sniegumu. Pirmā godalga ir Ludzas mūzikas skolas audzēknim Arnim Malakovam, otrā -- Daugavpils bērnu un jauniešu centra „Jaunība” mūzikas studijas „Kredo” dalībniekam Antonam Pizānam, Špoģu mūzikas un mākslas skolas solistiem Anastasijai Svirskai, Ivo Bikuļčam un Dmitrijam Karpečkovam, Krāslavas mūzikas skolas akordeonistiem Vitai Stivriņai, Mārtiņam Vecelim un Ligitai Bižānei, Jēkaba Graubiņa Līvānu mūzikas un mākslas skolas audzēknim Aleksandram Mitinam, kā arī Ludzas mūzikas skolas solistam Valdim Griševam un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas skolēniem Mihailam Barišņikovam un Raitim Skrebelim. Savukārt ar trešo godalgu konkursu noslēdza Špoģu mūzikas un mākslas skolas audzēkņi Rolands Kļavinskis un Matīss Sarkanis.