„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+6.8 °C
daļēji mākoņains

Vabolē satikās tautas muzikanti

daugavpilsnovads.lv

22. aprīlī Vaboles Kultūras namā jau 15. reizi norisinājās tautas muzikantu saiets. Galvenā dāvana šajā mazajā jubilejā esot bijis kuplais dalībnieku skaits, tādēļ muzicēšana ieilgusi nepieredzēti ilgi, pastāstīja viens no pasākuma organizatoriem Artūrs Uškāns.

„Muzicējām vairāk nekā trīs stundas,” skaidro A. Uškāns, “ja pirmajā reizē bija pieteikušies tikai septiņi dalībnieki, tad tagad jau vairs neskaitām.” Šoreiz piedalījušies vairāk nekā 20 muzikanti un to apvienības, katrs priecējis ar diviem līdz četriem priekšnesumiem. A. Uškāns apgalvo, ka šādi pasākumi ir laba iespēja tautas muzikantiem parādīt savas spējas aizvien jauniem klausītājiem. “Ir ļoti pieprasīti muzikanti, bet ir tādi, kas uzspēlē tikai šādos pasākumos,” skaidro A. Uškāns.

Labākā pasākuma reklāma esot iepriekšējo saietu dalībnieku atsauksmes. Šogad ceļu uz Vaboli mēroja tautas muzikanti no Balviem, Žīguriem, Mežārēm, Rēzeknes, Daugavpils, neizpalika arī mājinieku, vaboliešu priekšnesumi. Savukārt Lietuvu muzikantu saietā pārstāvēja Gintars Andrijausks ar ansambli „Čir-vir-vyrai”.

Saiets tradicionāli sākas ar meistarklasi, kurā dalībnieki iepazīstina ar sevi, demonstrē savas prasmes un interesentiem atklāj kādus savus amata noslēpumus. Pēc tam seko akustiskais koncerts. Saietā pieņemts, ka dalībnieki muzicē, izmantojot vien savu balsi un, protams, tautas mūzikas instrumentus, ermoņikas, bajānus, akordeonus utt.