„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+6.8 °C
daļēji mākoņains

Koncertzāle pilsētas centrā – kad, cik un kāpēc RU

Teritorija, kur atradīsies Oskara Stroka koncertzāle // Foto: Jeļena Čursina

Jau vairākus gadus Daugavpils pašvaldībā tiek apspriesta Oskara Stroka koncertzāles celtniecība Centrālajā parkā. "Latgales Laiks" uzzināja, kā virzās būvprojekts un kāds liktenis sakarā ar to gaida citas koncertu vietas pilsētā.

Koncertzāles nepieciešamība

Kopumā pilsētā plānots uzcelt vai renovēt trīs vasaras koncertu vietas – Stropos, Centrālajā parkā un cietoksnī. Savukārt finansējuma trūkuma dēļ Daugavpils domes deputāti kā prioritāti noteica koncertzāles projektu Daugavpils centrā.

Šī jautājuma apspriešana pirms pāris gadiem beidzās ar to, ka projektam nav finansējuma. Eiropas fondi neatbalsta tamlīdzīgu objektu būvniecību, toties estrādes celtniecība cietoksnī iespējama tieši pateicoties Eiropas pārrobežu vēstures un kultūras mantojuma saglabāšanas projektiem. Turklāt  estrādes būvniecībai cietoksnī ir daudz atbalstītāju. Kā galvenais arguments tai par labu tiek uzskatīts tas, ka vēsturiska sestajā bastionā atradās neliela estrāde, kā arī šīs būvniecības aktualitāte cietokšņa attīstības programmas ietvaros.

Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska uzskata, ka pilsētā ir daudz vietu koncertu rīkošanai, bet centrā nav pat vasaras koncertzāles. "Ja tas nebūs pārāk dārgi, tad Jūrmalas "Dzintaru" tipa zāle, kaut kas ne pārāk milzīgs, Daugavpilij ir vajadzīgs," tā domā E. Kleščinska. Vasaras koncertzāle nepieciešama tādam festivālam kā "Muzikālais augusts", tur varētu notikt Daugavpils nacionālo biedrību koncerti, uzstāties pilsētas viesi, norisināties ikgadējie festivāli.

Saskaņā ar pilsētas attīstības plānu, zālei jābūt uzceltai līdz 2020. gadam, taču, kā teica Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs, šai idejai jau ir 25 gadi, un vienmēr ir bijuši kaut kādi šķēršļi celtniecībai vai līdzekļu trūkums, tāpēc pašlaik nav jēgas runāt par precīzu būvdarbu termiņu.

Kas notiks ar parku?

Arī I. Prelatovs atzīst, ka pilsētas centrā ir nepieciešama koncertzāle. Pēc viņa teiktā, būvniecības tehniskās dokumentācijas izstrādei budžetā iekļauti 100 000 eiro. Tehniskā specifikācija jau ir izstrādāta, un, pēc iepriekšējiem aprēķiniem, tas būs gana dārgs projekts. Attīstības komitejā jautājums tika skatīts februārī, ziņotāja – domes izpilddirektore Inga Goldberga sagatavoja koncertzāles būvniecības finansiāli ekonomisko pamatojumu. Kā teica I. Prelatovs, viņai uzticēts pilnveidot šo pamatojumu un iesniegt to vienā no nākamajām Attīstības komitejas sēdēm. Un tad deputāti lems, kuru ceļu iet – izvēlēties dārgāku vai ekonomiskāku celtniecību.

Atbildot uz jautājumu, kādas izmaiņas būs jāievieš parka un tuvējo teritoriju funkcionēšanā sakarā ar koncertzāles celtniecību, ierēdņi skaidro, būtisku pārmaiņu nebūs. Izņemot šautuvi, kuras vietā paredzēts ierīkot autostāvvietu pie koncertzāles, nekas cits nemainīsies. Zāle aizņems tikai parka degradēto teritoriju, kura pašlaik tiek izmantota cirkiem, kas ierodas viesizrādēs, un viesatrakcijām.

Kā apgalvoja Kultūras un izglītības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis, necietīs arī Ledus halle un bērnu rotaļu laukumi. Viņaprāt, parkam celtniecība būs pluss, jo tādējādi tas būs vairāk apmeklēts un arī attīstītāks.

Pilnu rakstu lasiet 27. aprīļa numurā.