„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. oktobris
Otrdiena
Aina, Anete
+7.4 °C
daži mākoņi

Netīreļi var palikt bez mašīnām

Aleksandrs Rube

Teritoriju apskate pirms pavasara talkas uzvedināja pašvaldības vadību uz domām, ka situāciju ar stihiskajām izgāztuvēm var labot, ieviešot stingrākus administratīvās atbildības noteikumus. Iespējams, jau tuvākajā nākotnē tie, kuri ved atkritumus uz mežu un citām to izmešanai neparedzētām vietām, Daugavpilī var palikt bez auto.

„Situācija ar stihiskajām izgāztuvēm ir nepatīkama,” preses konferencē teica domes priekšsēdētājs Rihards Eigims, „es redzu, cik pašlaik pilsētā ir aktuāla tīrības tēma, tāpēc nolēmu veikt savu nelielu izmeklēšanu un secināju, ka tajā esam vainīgi mēs paši – pilsētas domes darbinieki, jo pārāk maigi reaģējam uz tamlīdzīgiem pārkāpumiem.”

R. Eigims uzskata par pieņemamu ieviest jaunu soda veidu – transporta līdzekļa pagaidu konfiskāciju, jo 80% gadījumu tieši autovadītāji izveido stihiskās izgāztuves, jo īpaši Mežciemā un Ruģeļos. Pāris šādu sodu nopietni ietekmētu attieksmi pret ekoloģiju, uzskata priekšsēdētājs. Vienlaikus plānots pieckārtīgi palielināt parastā soda apmēru par atkritumu izmešanu neatļautā vietā.

Sarežģījumus saistībā ar atkritumu izmešanu konstatējušas arī citas atbildīgās personas. Komunālās saimniecības pārvaldes vadītājs Aivars Pudāns atzīmē, ka zaļās masas vākšanas akcijā, kura sākās pirms pāris nedēļām, fiksēti nopietni pārkāpumi. Daudzi neapzinīgi pilsētnieki izmet lielajos konteineros nevis lapas, zāli vai zarus, bet riepas, stiklu un automašīnu detaļas.

Tā kā konteineri novietoti pie videonovērošanas kamerām, pašvaldības policijai ir izdevies fiksēt pārkāpējus – sastādīti 11 protokoli, 16 gadījumi vēl tiek izskatīti. No izvestajām vairāk nekā 100 tonnām atkritumu ievērojama to daļa nebija zaļā masa. Kopumā šai akcijai no pilsētas budžeta līdzekļiem iztērēti 20 000 eiro.

Pašlaik pavasara talkai pieteikušās jau 80 grupas, kuras sakops konkrētas pašvaldības teritorijas. No 5000 maisiem, kuri sagatavoti lielajai talkai, palikuši vien 200 gabali.

Poligons pieņems šos maisus bez maksas, taču pašvaldībai būs jāmaksā Valsts kasē un VID dabas resursu nodoklis un PVN – kopā 42,35 eiro par tonnu.