„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+1.6 °C
daži mākoņi

EM vēlas panākt atbalstu pašvaldībām 600 īres dzīvokļu būvei

freeimages.com

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi programmu pašvaldībām, tām šajā gadā paredzot 15 miljonu eiro atbalstu 600 jaunu īres dzīvokļu būvniecībai. To telefonintervijā Latvijas Radio atzina EM valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis.
Pēc viņa teiktā, dzīvojamais fonds Latvijas reģionos ir izsmelts - īpaši tur, kur veidojas jaunas darba vietas. "Ir ļoti kritiski tieši šeit veidot jaunu dzīvojamo fondu, lai attīstītos gan jauni uzņēmumi, gan esošie varētu veidot jaunas darba vietas," klāstīja EM pārstāvis.

Viņš norādīja - liela daļa mājsaimniecību nevar atļauties jaunu mājokli. Arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD norādījusi, ka viens no Latvijā vairāk risināmiem jautājumiem ir saistīts ar mājokļa pieejamību.

"Tas, ko mēs piedāvājam - šī gada ietvaros atbalstīt līdz 600 jaunu dzīvokļu būvniecību, paredzot valsts finansējumu līdz 15 miljoniem eiro," teica ministrijas pārstāvis, norādot, ka šis atbalsts tiktu novirzīts pašvaldībām un tādējādi pašvaldībām īres dzīvokļu būvniecībai tiktu segti līdz 30% celtniecības izmaksu.

Valantis skaidroja, ka līdz šim daudzdzīvokļu mājas lielākoties celtas Rīgā, Pierīgā un Jūrmalā, bet citviet privātie investori jaunu mājokļu būvniecības projektus maz attīsta. Tāpēc dzīvojamā fonda atjaunošanā plānots iesaistīt pašvaldības, kas esot ātrākais risinājums šīs problēmas risināšanā.

Pēc ministrijas pārstāvja teiktā, EM priekšlikums, konkursa kārtībā vērtējot pašvaldību atbalstam pieteikto dzīvojamo namu projektus, paredz - dot priekšroku tām pašvaldībām, kur zemāks bezdarba līmenis un kur iedzīvotāju skaits ir pieaudzis vai ir samazinājies pēc iespējas mazāk. "Pēc šiem diviem kritērijiem ir iespējams atlasīt ekonomiski aktīvākos novadus un palīdzēt tieši tām pilsētām vai novadiem, kur tautsaimniecība attīstītās visstraujāk," piebilda ministrijas pārstāvis.


lsm.lv