„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.8 °C
apmācies

Grupa „Metrs” ieskandina ceturtdaļgadsimtu

Uldis Ruļuks, Andrejs Zelčs, Edmunds Tamanis un Guntars Šembels dzied pašu un draugu priekam // Foto: Egita Terēze Jonāne

27. aprīlī Daugavpils mūzikas klubā „Artilērijas pagrabi” nebija, kur „nokrist ābolam”, jo rokmūzikas cienītāji bija sanākuši uz kulta grupas „Metrs” jaunā albuma „Ēnas” prezentāciju.

Sarunā, kura dažas dienas pirms koncerta notika grupas mēģinājumu un ierakstu studijā, tās mūziķi Uldis Ruļuks (balss, ģitāra), Edmunds Tamanis (balss, ģitāra), Guntars Šembels (basģitāra) un Andrejs Zelčs (bungas) nevilšus sarēķināja, ka jaunā albuma prezentācijas koncerts uzsāk grupas dibināšanas 25. gadadienas svinību pasākumu ciklu, turklāt daži no grupas puišiem šogad svinēs arī savu jubileju.

„Oho, vienam otram gandrīz pusgadsimts! Tas ir nopietni… Nu tad variantu nav. Albuma prezentācijas koncertos, kuri notiks ne tikai Daugavpilī, bet arī Preiļos, Rēzeknē, Rīgā, Jelgavā un Līksnā – festivāla „Muzykys Skrytuļs” ietvaros, būsim ļoti skaļi”, savās vīzijās dalās Andrejs.

Grupas „Metrs” jaunajā albumā iekļautas dziesmas, kuras atklāj mūziķu pārdomas par to, kas viņiem skaņdarbu radīšanas brīdī ir bijis svarīgs. Piemēram, albuma tituldziesmā „Ēnas” tiek apcerēti vārdi, kas, pateikti vai nepateikti, var ieskaut mūs „kā klusas ēnas”. Savukārt dziesma „Likmes” liek aizdomāties, ka maldi un vienaldzība vienā mirklī var aizvērt visas durvis.

Edmunds, kurš rada lauvas tiesu no grupas „Metrs” repertuāra, atzīstas, ka dziesmu lirika un melodijas rodas brīžos, kad ikdienas darbos, nodarbinot kreiso smadzeņu puslodi, labā smadzeņu pusslodze, kura atbild par cilvēka radošumu, savā bezdarbībā uzkrāj visdažādāko informāciju, un apziņas stāvoklī, kurš visbiežāk tiek saukts par iedvesmu, šī informācija tiek „izmesta” ārā jeb ietverta nošu valodā.

Jaunā albuma dziesmu radīšanas procesā puiši izmantoja arī kādu novitāti. Proti ierakstos, kuri tapa gan grupas studijā, gan studijā „Sound Systems”, fona pavadījumiem dzirdamas arī sintezatoru skaņas, jo, kā saka Edmunds, „ir jāiet līdzi laikam”. „Sintezatori palīdz iekrāsot dziesmas citādāk. Lai katram atsevišķam skaņdarbam piešķirtu savu „rokrakstu”, visi mūziķi visā pasaulē rotaļājas ar skaņu efektiem, ko rada sintezatori. Ieraksta process atšķiras no izpildījuma koncertā”, turpina Edmunds.

Pilnu rakstu lasiet 3. maija numurā.