„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Pavasaris un jaunrade iet roku rokā

Asociācijas vadītāja Līga Čible apsveica kolēģus sakarā ar jubilejas izstādes atklāšanu // Foto: Jeļena Čursina

Ik pavasari Daugavpils reģiona mākslinieku asociācija rīko savu darbu izstādi Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. Šogad asociācija nosvinēja 20 gadu jubileju un ikgadējo Mākslas dienu ietvaros atklāja izstādi „DRMA 20. pavasaris”.

Profesionālo mākslinieku organizācija dibināta 1998. gadā, tā apvieno dažādu paaudžu un mākslas virzienu autorus. Vadītāja Līga Čible smaidot atzīmēja, ka asociācija nepieciešama, lai radošiem cilvēkiem nebūtu vienatnē jāstaigā pa instancēm, lūdzot palīdzību izstāžu organizēšanā utt.

Izstādē „DRMA 20. pavasaris” piedalās daudzi asociācijas mākslinieki, kuri pazīstami gan pilsētā, gan citur, -- Oskars Jansons, Mairita un Ivo Folkmaņi, Maija Bērziņa, Elvīra Sprindžuka, Jeļena Nosova, Oksana un Edgars Vronski un daudzi citi. Īpaša vieta ierādīta Daugavpils mākslinieka Leonīda Bauļina (1945—2002) darbiem, kurš bija viens no pirmajiem asociācijas dalībniekiem.

Māksliniece Valda Mežbārde atzīmēja, ka katru gadu pavasara izstādē ir kaut kas jauns: „Šogad tā unikāla tādā ziņā, ka mūsu pastāvīgajam mākslinieku pulkam pievienojušies daudzi jauni autori.” Savu kolēģu pavasarim veltītajos darbos viņa uzsver vieglumu, gaisīgumu un pavasarīgu košumu.

Izstāde piesaista ar daudzveidību – izņemot gleznas, šeit var apskatīt keramiku, metāla, akmens, tekstila u.c. kompozīcijas un instalācijas.

Māksliniece Ksenija Šinkovska, kura izgatavo darbus no tūbas, pirms pieciem gadiem pārcēlās uz Daugavpili no Maskavas un diezgan ātri iestājās asociācijā. K. Šinkovsku, kura pieradusi pie Maskavas mākslinieku dzīves realitātes, kurā valda nebeidzama konkurence un sacensības gars, pārsteidza Daugavpils mākslinieku saliedētība. „Draudzīgs, radošs „tusiņš”, kurā visi cits citu pazīst un kopā rīko šādas lieliskas izstādes,” Ksenija saka par saviem jaunajiem draugiem. Viņa atzīstas, ka dzīve un radošā darbība Daugavpilī ļauj attīstīties kā māksliniecei. Maskavā Ksenija galvenokārt pārdeva savus darbus, savukārt šeit viņai ir iespēja piedalīties izstādēs.

Izstāde atvērta līdz 10. jūnijam.