„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. oktobris
Trešdiena
Elga, Elgars, Helga
+8.2 °C
daļēji mākoņains

Bāriņtiesa biežāk atņem aizgādības tiesības

pexels.com

Aprīļa beigās pilsētas domes sēdē tika nolasīts ziņojums par Daugavpils Bāriņtiesas darbību. Kā noskaidrojās, instance veiksmīgi atrod jaunus aizbildņus un audžuvecākus, taču pastāvīgi pieaug bērnu skaits, kuri tiek izņemti no problemātiskām ģimenēm.

Pagājušajā gadā vien četri bērni vecumā līdz trim gadiem dzīvoja bērnunamā patversmē „Priedīte”, pārējiem izdevās atrast pagaidu vai pastāvīgu ģimeni. Turklāt to darīt mudina deinstitucionalizācijas process, saskaņā ar kuru jāpanāk, lai bērni un pusaudži dzīvotu ģimenei pietuvinātā vidē.

Jāatzīmē, ka 2015. gadā aizgādnības tiesības atņemtas 20 bioloģiskajiem vecākiem (39 bērni), 2016. gadā – 30 vecākiem (46 bērni), 2017. gadā – 45 vecākiem (62 bērni).

Daugavpils Bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Cauņa skaidro šo situāciju ar to, ka stingāk tiek kontrolēta bērnu tiesību ievērošana. Kopā ar Valsts policijas un pašvaldības policijas darbiniekiem Bāriņtiesas pārstāvji aizvien biežāk dodas vakara reidos, kuru laikā arī tiek atklātu dažādi bērnu tiesību pārkāpumi. Arī pilsētnieki šajā jautājumā kļuvuši aktīvāki, ziņojot par lieliem ģimeņu skandāliem.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija aicina iedzīvotājus būt modriem un rūpīgi pārbaudīt bāriņtiesas darbinieku dokumentus. Šogad Rīgā un citās lielās pilsētās atkal konstatēti gadījumi, kad vizītēs ieradušies ļaundari ar viltotām apliecībām. Šādu apmeklējumu mērķis parasti ir naudas izspiešana, draudot atņemt bērnu, vai arī viņi ierodas, lai izpētītu dzīvokli un vēlāk to apzagtu.

Ja jums ir radušās šaubas, jāuzzina darbinieka vārds un uzvārds, jāzvana Daugavpils Bāriņtiesai uz tālruņiem 65476791 vai 65424453, lai pārbaudītu, vai tiešām konkrētais cilvēks strādā šajā iestādē.