„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Būvnieki parakstīs ģenerālvienošanos par 780 eiro minimālo algu

pexels.com

Latvijas būvniecības nozares uzņēmumi ceturtdien, 10.maijā, sāks parakstīt ģenerālvienošanos. Tā paredz noteikt minimālo algu būvniecības nozarē 780 eiro apmērā vai arī minimālo stundas likmi 4,67 eiro apmērā, skaidro Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Pat ja ceturtdien vienošanos neparakstīs tik uzņēmumu, lai tā būtu obligāta visiem, Fromane paredz, ka nepieciešamo parakstītāju apjomu savākt izdosies. Būvnieki būs Latvijā pirmā nozare, kas parakstīs ģenerālvienošanos un, kā skaidro Fromane, būvnieki pirmie apzinājušies, ka nozari regulēt jāsāk pašiem uzņēmumiem.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerība izstrādājusi ģenerālvienošanos, kas paredz minimālo mēnešalgu būvniecības nozarē noteikt 780 eiro apmērā - tas būtu aptuveni divreiz vairāk par valstī noteikto minimālo mēnešalgu. Tā mērķis ir samazināt aplokšņu algu izplatību. Ģenerālvienošanās saskaņā ar likumā noteiktajiem kritērijiem jāparaksta būvniekiem, kur strādā vismaz 50% nozarē nodarbināto vai arī kuru apgrozījums ir vismaz 50% no kopējā nozarē. Būvniecības nozarē kopējais apgrozījums ir ap 1,4 miljardi eiro.


lsm.lv