„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 21. maijs
Otrdiena
Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs
+21.1 °C
neliels lietus

Jaundomes muiža jubileju sagaida ar jaunām iecerēm

Sintija Isajeva stāsta, kādas zivis var noķert Dagdas novada ezeros // Foto: Egita Terēze Jonāne

Vecā muižkungu Kreisleru dzīvojamā ēka dažos gados pārtaps par viesnīcu un kafejnīcu, bet tās apkārtnē būs ierīkota meža taka, kas noslēgsies pie Ežezera krastā, kur varēs nobaudīt pašu noķerto zivju zupu, uzsver Jaundomes muižas vadītāja Sintija Isajeva, izrādīdama 19. gs. sākumā būvēto ēku. Sākumā ēka kalpojusi kā klēts un zirgu stallis zem viena jumta, bet nu jau piecus gadus piepildās ar dabas pētniekiem un draugiem, kā arī makšķerniekiem tīkamu saturu.

Stāstot par Meža taku, viņa uzsver, ka tā ir paredzēta Jaundomes muižas čaklākajiem apmeklētājiem, - skolēnu un draugu grupām un ģimenēm. Tāpēc tiek domāts arī par telšu vietām ar āra dušu telpu un laivošanas pakalpojumiem. Ceļotāji varēs ķert zivis no laivas vai krasta, vārīt zivju zupu, cept ugunskurā baltmaizi un nobaudīt to ar vietējo medu vai ievārījumu, teica Sintija.  

„Jaundomes muižas simbols ir Latvijas rekordu zivs zandarts, jo tas mīt muižas apkārtnes ezeros. Tāpat arī digitālajā ekspozīcijā iekļautas tās zivis, kas mīt Dagdas novada ezeros un Daugavā. Visus pasākumus cenšamies saistīt ar zivju tēmu. Tos ļoti labi apmeklē makšķernieki. Ja izdosies atrast projektu naudu, tad otrajā stāvā izveidosim vēsturisku ekspozīciju, kur varēs uzzināt, kāds vecvectēvu laikos izskatījās āķis, makšķere un makšķernieka apģērbs.” Sintijai ir padomā apzināt vietējo makšķernieku stāstus. Šogad Jaundomes muižu apmeklēja spāņi, viņi ar lielu izbrīnu klausījās, kā vīri Daugavā ķer lielus samus, daudzreiz pārjautājuši, vai upē drīkst peldēties, ja tur dzīvo tādas milzu zivis.

Pilnu rakstu lasiet 29. maija numurā.