„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+11.5 °C
daļēji mākoņains

Par ēku drošību atbild paši iedzīvotāji RU

Aizsardzība pret zagļiem ugunsgrēkā var kļūt par slazdu // Foto: Jeļena Čursina

Traģēdija Ķemerovā un citi nelaimes gadījumi uzjundīja cilvēkos interesi ne tikai par tirdzniecības centru un citu tautas masveida pulcēšanās vietu drošību, bet arī lika padomāt par sava mājokļa drošību.

Vienā no preses konferencēm Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniekam Igoram Prelatovam tika uzdots jautājums, kā iedzīvotāji var pārbaudīt ugunsdrošību savā daudzdzīvokļu mājā. I. Prelatovs atbildēja, ka šādu pārbaudi pēc iedzīvotāju vēlēšanās veic organizācija, kuras apkalpo māju. Turklāt tas ir papildu pakalpojums, par kuru tiek iekasēta noteikta maksa.

Kas ir DzKSU spēkos

Kā teica Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma (DzKSU) vadītājs Aleksandrs Samarins, šajā jautājumā nevajag jaukt atsevišķu dzīvokļu un visas mājas ugunsdrošības pārbaudi. Pirmajā gadījumā par sava personīgā dzīvokļa drošību jārūpējas saimniekam pašam, piemēram, jāuztur kārtībā elektroinstalācija, mājoklī jābūt ugunsdzēšamajam aparātam utt. Gadījumā, ja iedzīvotājs vēlas, lai dzīvoklis tiktu apsekots detalizētāk, viņam pašam jāatrod sertificēts speciālists.

Runājot par daudzdzīvokļu namu koplietošanas telpām, apkalpojošās organizācijas meistari vai sētnieki pastāvīgi seko tam, lai tiktu ievēroti visas ugunsdrošības prasības. DzKSU Dzīvojamo māju (īpašumu) apsaimniekošanas daļas vadītājs Iļja Mihailovs saka, ka pārbaudē uzmanība tiek pievērsta tam, vai ir aizslēgti pagrabi un bēniņi, vai ir brīvas evakuācijas ejas, vai ir ciet atkritumu vadu lūkas, turklāt DzKSU darbinieki seko, lai kāpņu telpā neviens nesmēķētu.

Daudzdzīvokļu māju koplietošanas vietas -- kāpņu telpas, bēniņi, pagrabtelpas – pārbauda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta inspektors saskaņā ar grafiku, kurš sastādīts uz gadu. Šī kontrole tiek veikta bez maksas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 238 „Ugunsdrošības noteikumi”.

Evakuācijas kāpnes lodžijās nozāģē, bet lūku atslēgu iedzīvotājiem nav

Turklāt, kā atzīmēja I. Mihailovs, no 2020. gada 1. janvāra visos daudzstāvu nama kāpņu telpu laukumos obligāti  jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem (arī savā mājoklī  iedzīvotājiem dūmu detektori jāuzstāda līdz 2020. gada 1. janvārim). A. Samarins informēja, ka no nākamā gada mājās tiks veiktas regulāra elektroinstalācijas pārbaude ar termovizora palīdzību – tādējādi var noteikt vadu temperatūru un novērst to aizdegšanos.

Pilnu rakstu lasiet 29. maija numurā.