„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Lūznavā atklāta militārā bāze

Seržants Ēriks Kukutis, AM

31. maijā Rēzeknes novadā svinīgā ceremonijā atklāta Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārā bāze Lūznavā, paredzēts, ka šeit atradīsies NBS apakšvienība. Karavīri jaunajā bāzē gan ieradīsies septembrī, jo līdz tam šeit plānots remonts.

Pasākumā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, bataljonu komandieri, Zemessardzes, Valsts policijas un Valsts robežsardzes pārstāvji, kā arī Rēzeknes diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Aizsardzības ministrs savā uzrunā uzsvēra, ka Latgale jāuzlūko nevis kā NATO un Eiropas Savienības galapunkts, bet sākums. “Mēs neveidojam vienību, lai kādam uzbruktu vai draudētu,” sacīja R. Bergmanis, „mēs Latgalē veidojam vienību, lai būtu droši par savu zemi.” Viņš aicināja vietējos pieteikties profesionālajā militārajā dienestā šajā Latgales apakšvienībā, savukārt tos karavīrus, kas atvaļinājušies rezervē, pievienoties Zemessardzes 3. Latgales brigādei.

Ceremonijas laikā tika izveidots 36. bataljons, un tā komandieris majors Oskars Omuļs saņēma vienības karogu. Šeit un Daugavpils novada “Meža Mackevičos” plānots izvietot bataljonu ar 800 karavīriem no visas Latgales. Bāze Rēzeknes novadā izveidota slēgtās Lūznavas profesionālās vidusskolās teritorijā, ko Aizsardzības ministrija pārņem uzraudzībā no Izglītības un zinātnes ministrijas. Vienības un infrastruktūras attīstība Lūznavā turpināsies nākamos piecus gadus.

Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpējās Zemessardzes orķestris, bet pēc pasākuma aizsardzības ministrs un NBS komandieris tikās ar vietējiem iedzīvotājiem.