„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 9. oktobris
Trešdiena
Elga, Elgars, Helga
+13.3 °C
apmācies

Datu aizsardzības regula – galvassāpes un iegansts peļņas gūšanai

Publicitātes foto

Kopš Vispārīgās datu aizsardzības regulas ieviešanas Latvijā pagājušas divas nedēļas. Šajā laikā Latvijas informatīvajā telpā bija daudz neparastu ziņu par to, kā iedzīvotāji, politiķi vai valsts iestāžu darbinieki interpretē šo jauninājumu pēc sava prāta.

Aizliegumi fotografēt skolu izlaidumos, neizprotama valstsvīru augstprātība, straujas izmaiņas anketēšanas kārtībā – tas ir tikai dažas dīvainības, ar kurām beidzamajā laikā nācies saskarties daudziem Latvijas iedzīvotājiem. Atbildot uz to, daži nolēmuši nogaidīt. Citi nav skopojušies un konsultējušies ar juristiem, kuri kārtējo reizi ir ieguvēji sakarā ar likumu maiņu.

„Latgales Laiks” nolēma uzzināt, kāda ir situācija dažādās instancēs, uzklausīja atbildīgo personu, kā arī dažādu profesiju pārstāvju komentārus.

„Pirms 25. maija tiešām bija jūtama panika – kas tagad būs? Taču, manuprāt, mūsu dienesti diezgan veiksmīgi tika galā ar šo uzdevumu,” saka Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga, „pašvaldībā par regulas ieviešanu ir atbildīgs mans vietnieks Kārlis Rasis, kuram ik dienu vairākkārt zvana kolēģi. Viņš konsultē, kā rīkoties vienā vai otrā situācijā. Neatrisināmu konfliktu šajā jomā mums pagaidām nav bijis. Iespējams, jums būs jāatjaunina dažas datorprogrammas, veltīt uzmanību datu bāzēm. Taču kopumā šis jauninājums pilsētnieku apkalpošanu nekādi neietekmē.”

Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova: „Man galīgi nav saprotams, kāpēc dažās Latvijas skolās noteikti dīvaini aizliegumi fotografēt publiskus pasākumus. Savukārt ārpus tiem fotografēt un uzņemt video drīkst tikai ar vecāku atļauju, un šajā ziņā nekas nav mainījies. Mēs strādājam tāpat kā agrāk – aizsargājam bērnu un mūsu darbinieku datus. Domāju, ka šis satraukums ļoti ātri norimsies.”

Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Reinis Joksts saka, ka medicīnas iestādes ir instances, kurām jaunajiem noteikumiem jāveltī īpaša uzmanība: „Cilvēku ārstēšana, slimības vēsture, draugu un tuvinieku apmeklējumi – visa šī informācija ir aizsargājama. Taču mūsu slimnīcā par to nav jāsatraucas, mēs vienmēr esam stingri ievērojuši Pacientu tiesību likumu. Tuvākajā laikā strādāsim ar savu iekšējo dokumentāciju. Datu aizsardzības speciālistu tamdēļ nealgosim, jo mums jau ir darbinieks, kurš veic analogus uzdevumus.”

Pilnu rakstu lasiet 8. jūnija numurā.