„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Tā dēvētā „Daugavpils siltumtīklu” krimināllieta nosūtīta tiesai

daugavpils.lv

19. jūnijā Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzētas trīs personas – divas privātpersonas un viena valsts amatpersona.

Saskaņā ar celto apsūdzību, abas privātpersonas sauktas pie kriminālatbildības par Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, t.i., par krāpšanu lielā apmērā darījumos par emisijas kvotām kopumā pret 11 Latvijas uzņēmumiem 2011.-2012. gadā, informē Latvijas Republikas Prokuratūras Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi ļauj izteikt pieņēmumu, ka apsūdzētie izkrāpa mantisku vērtību (naudu un emisijas kvotas) no pieciem uzņēmumiem par kopējo summu ne mazāku kā 759 139 eiro par pakalpojumu, ko viņi nebija domājuši sniegt un arī nevarēja sniegt. Tāpat apsūdzētie mēģinājuši izkrāpt emisijas kvotas par kopēju summu 4 981 216 eiro no sešiem uzņēmumiem, kuri nenoslēdza līgumu ar apsūdzēto pārstāvēto uzņēmumu, apsūdzēto piedāvājumu atzīstot par šaubīgu un aizdomīgu.

Viena no šīm privātpersonām saukta pie kriminālatbildības par vēl vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem:

* par līdzdalību ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā, ko izdarījusi PAS „Daugavpils siltumtīkli” valsts amatpersona, organizējot PAS „Daugavpils siltumtīkli” finansiāli neizdevīga darījuma noslēgšanu 2012. gada 20. septembrī par emisijas kvotu maiņu, kā rezultātā PAS „Daugavpils siltumtīkli” nodarīts mantisks zaudējums par summu ne mazāku kā 80 000 eiro;

* par dokumenta, kas piešķir tiesības, viltošanu, proti, par 2012. gada 20. septembra līguma par emisijas kvotu maiņu viltošanu 2012. gada septembra beigās;

* par kukuļa 10 000 eiro nodošanu 2012. gada oktobra sākumā PAS „Daugavpils siltumtīkli” valsts amatpersonai par labvēlīgu rīcību attiecībā pret apsūdzētā pārstāvēto privātuzņēmumu PAS „Daugavpils siltumtīkli” rīkotā konkursā par emisijas kvotu maiņu.

PAS „Daugavpils Siltumtīkli” valsts amatpersona saukta pie kriminālatbildības par šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu:

* par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu PAS „Daugavpils siltumtīkli” rīkotā konkursa ietvaros, 2012. gada 20. septembrī tīši (apzināti) noslēdzot finansiāli neizdevīgu darījumu, proti, līgumu par emisijas kvotu maiņu, kā rezultātā PAS „Daugavpils siltumtīkli” nodarīts mantisks zaudējums par summu ne mazāku kā 80 000 eiro;

* par dokumenta, kas piešķir tiesības, viltošanu, proti, par 2012. gada 20. septembra līguma par emisijas kvotu maiņu viltošanu 2012. gada septembra beigās;

* par kukuļa 10 000 eiro pieņemšanu par privātpersonai labvēlīgu rīcību PAS „Daugavpils siltumtīkli” rīkotā konkursā par emisijas kvotu maiņu.

Apsūdzētie savu vainu inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā nav atzinuši.

Krimināllieta izskatīšanai nosūtīta uz Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesu.