„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. oktobris
Ceturtdiena
Arvīds, Arvis, Druvis
+16.4 °C
apmācies

Bebrenieši pratīs zirgam uzvilkt „dzelzs kurpes”

(No kreisās) Ivo Miķelsons pārbauda nagu tīrību // Foto: Egita Terēze Jonāne

Bebrenes vispārizglītojošā un profesionālā vidusskola šogad uzņem audzēkņus jaunā četru gadu izglītības programmā „Zirgkopība”, kuru absolvējot, jaunieši saņems lopkopības tehniķa ar specializāciju zirgkopībā diplomu. Lai audzēkņi mācētu arī kopt zirgu nagus, skola ir piesaistījusi zirgu kalēju Ivo Miķelsonu. Viņš jau ir novadījis vairākas zirgu kopšanas meistarklases jauniešiem. „Latgales Laika” viesošanās reizē Ivo un jauniešiem nācās apkalt zirgu, kuram, kā pieļāva kalējs, kāds bija iedzinis pakavu naglas miesā, nevis nagā, tāpēc zirgs bija ļoti tramīgs.

Ivo strādā ar mobilu kalēja darbnīcu, kas ievietojas vieglajā automašīnā. Viņš izņēma no auto mobilu statīvu, uzlika ēzi un laktu, blakus nolika metāla groziņu ar vīlēm, stangām, naglām, āmuru, knaibles. Ivo pajoko, kas tas ir zirga nagu pedikīra komplekts.

Vispirms Ivo lūdza audzēkņiem attīrīt zirga naga iekšpusi no smiltīm, netīrumiem, nogriezt ādas izaugumus un visbeidzot apstrādāt nagus ar vīlēm. Kad pedikīrs bija beidzies, kalējs piemērīja pakavus. Tos viņš pērk Vācijā. „Es mēdzu sacīt, ka cilvēks, ja viņam ir iespēja, pērk pasaules zīmolu kurpes, tāpat arī zirgam jāpērk vislabākie „dzelzs apavi”. Un labākie pakavi šobrīd ir Vācijā,” uzsvēra Ivo.

Pielaikojot pakavu, kalējs ievēroja, kas tas ir nedaudz par platu. Viņš iekurināja gāzes ēzi, kur pakavu uzkarsēja līdz sarkankvēlei, un, paņēmis to ar stangām, pielika pie zirga naga, un tobrīd kalēju un zirga kāju apņem dūmi un degoša naga smaka. Ivo jauniešiem skaidroja, ka zirgs nekā nejūt, jo nags ir biezs, un kūp tā virsma nevis miesa. Viņš dodas pie laktas un, dauzot ar āmuru, piešķir „dzelzs kurpei” vajadzīgo formu. Vēlāk pakavs tiek noslīpēts ar elektrisko slīpmašīnu.

Pilnu rakstu lasiet 26. jūnija numurā.