„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Pārkāpumus konstatē 83% pārbaužu pie maksātnespējas administratoriem

pexels.com

Šī gada pirmajos sešos mēnešos veiktās pārbaudes maksātnespējas administratoru prakses vietās rāda satraucošu ainu - 83% pārbaužu konstatēti pārkāpumi.

Šomēnes darbu sākušā Maksātnespējas kontroles dienesta direktores pienākumu izpildītāja Baiba Banga sacīja, ka par vairākiem gadījumiem ziņots tiesībsargājošajām iestādē.

Šobrīd vēl notiek pārbaude par konstatētajām tehniskajām problēmām tā dēvētajā maksātnespējas administratoru rindā.

Kopumā notika 32 pārbaudes, un vairākos gadījumos par administratoru darbību sniegti negatīvi atzinumi.

Trīs gadījumos pārbaudītāji vērsušies ar iesniegumu policijā un divos gadījumos – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, pastāstīja Banga. Tāpat ir sniegti pieteikumi tiesā par administratora atcelšanu no konkrēta maksātnespējas procesa.

Latvijā ir tipiski, ka ir maksātnespējas procesos ir ļoti lielas izmaksas, un vislielākā problēma ir ar izmaksu pamatojošo dokumentu vai nu vispār neesamību, vai ārkārtīgi zemā kvalitāte, kas nepierāda to, ka izmaksas vispār ir veiktas, norādīja Banga.

Rezultātā sanāk, ka maksātnespējas process notiek tāpēc, lai varētu nosegt ārkārtīgi lielas izmaksas, sacīja Banga,

“Tāpat konstatēts, ka ļoti bieži procesos par speciālistiem tiek pieaicināti ar administratoru saistītie cilvēki, kas arī rada aizdomas, ko mēs arī pētām vairāk,” sacīja Banga.

Ņemot vērā konstatēto, dienests organizē “administratoriem informatīvus pasākumus, lai informētu viņus par to, kas, mūsuprāt, tiek darīts nepareizi, lai nākotnē izvairītos no šādiem gadījumiem”, norādīja Banga.

No 1. jūlija spēkā stājas likuma grozījumi, lai efektivizētu esošo kārtību un strīdus par tiesībām kreditoru prasījumu atzīšanas procesā izskatītu paātrinātā un vienkāršotā civilprocesā. Grozījumos arī mainīts Maksātnespējas administrācijas nosaukumus, kuru turpmāk sauks Maksātnespējas kontroles dienests, vēstīja LETA.


lsm.lv