„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. oktobris
Ceturtdiena
Arvīds, Arvis, Druvis
+18.8 °C
apmācies

Prezidenti atklāja pieminekli Stefanam Batorijam

Andžejs Duda un Raimonds Vējonis // Foto: Jeļena Čursina

28. jūnijā, viesojoties oficiālā vizītē Latvijā, Polijas prezidents Andžejs Duda un viņa dzīvesbiedre Agata Korhhauzere-Duda kopā ar Latvijas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni apmeklēja Daugavpili. Augstos viesus pavadīja Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims, uz tikšanos ieradās arī daudzi vietējās poļu diasporas pārstāvji.

Vizītes laikā abu valstu vadītāji nolika ziedus pie kritušajiem poļu karavīriem veltītās piemiņas zīmes Slobodkā, pēc tam prezidenti svinīgi atklāja pieminekli Stefanam Batorijam. Magdeburgas tiesībām, ko Polijas karalis Stefans Batorijs piešķīra Daugavpilij 1582. gadā, bija svarīga loma pilsētas attīstībā.

Andžejs Duda vairākkārt uzsvēra, ka Latviju un Poliju jau sen saista draudzīgas attiecības, bet pašlaik abu valstu sadarbība ir svarīga arī visas Eiropas Savienības drošībai. Vizītes laikā abu valstu prezidenti piedalījās vairākās tikšanās un pasākumos Rīgā, kā arī apmeklēja Ādažu militāro bāzi.

Savukārt Raimonds Vējonis atzīmēja lielo ieguldījumu Latvijas dzīvē, ko sniedz poļu diaspora, jo īpaši Latgalē, jo šeit tā ir vislielākā. Daugavpils teātrī Andžejs Duda pasniedza augstus Polijas Republikas apbalvojumus 22 Latvijas poļiem, kuri nodarbojas ar poļu kultūras, vēstures un valodas saglabāšanu un popularizēšanu.

Polijas Atdzimšanas ordeņa Virsnieka Krustu saņēma Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas direktore Valentīna Šidlovska, Polijas Republikas Nopelnu ordeņa Virsnieka Krusts tika pasniegts Rīgas arhibīskapam metropolītam Zbigņevam Stankevičam.

Pilnu rakstu lasiet 3. jūlija numurā.