„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. oktobris
Ceturtdiena
Arvīds, Arvis, Druvis
+18.5 °C
apmācies

Turkos nav turku, taču kūsā dzīve

(No kreisās) Skaidrīte Saulīte un Paulīna Voitiņa saka, ka turcietes dziesmā var sacensties ar suitenēm // Foto: Egita Terēze Jonāne

Turku pagasta ļaudis piedalījās pirmajos Līvānu novada pagastu svētkos, kas izskanēja Līgo priekšvakarā atjaunotajā Rožupes estrādē. Turku pagasta pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja Kristīne Kirilova, iepazīstinot „Latgales Laiku” ar pagasta ļaudīm un teritoriju, atzīst, ka mazam pagastam ir daudz priekšrocību, piemēram, pagastu var iepazīt pāris stundās ar velosipēdu, turklāt, ja gotiņa izskrien no aploka, visi zina, uz kurām mājām to aizvest, tāpat, ejot ciemos, uzzināsi pēdējos pagasta jaunumus.

„Bet, ja runā vēl nopietnāk, Turku pagastā nav turku, taču te kūsā dzīve. Zemnieki apsēj laukus (nav brīvas zemes), bērni iet skolā, seniori sargā tautas dziesmu un izkopj Latgales kulināro mantojumu (darbojas gardēžu klubiņš). Un cilvēki pamazām atgriežas Turkos. Tas ir tas, kas mani priecē visvairāk,” saka Kristīne.  

Jaunsilavā starpbrīžos samīļojas

Turku pagasta lepnums ir Jaunsilavas pamatskola, kas gandrīz katru gadu ierindojas starp labākajām skolām valsts mazo lauku skolu reitingā un nākamgad svinēs 30 gadu jubileju, saka Kristīne. 

Lai gan vasarā Jaunsilavas pamatskolā, kur šogad mācījās gandrīz 160 pirmsskolas vecuma un 1.--9. klases skolēni, nedzird bērnu čalas, tomēr durvis vienmēr ir vaļā, jo skolēni ieskrien, lai palīdzētu skolas sakopšanā vai vienkārši parunātos ar skolotāju, saka direktore Janīna Usāre. Viņa lepojas, ka skolēni ir spēcīgi latviešu valodā, matemātikā, ķīmijā, mājturībā, vizuālajā mākslā, turklāt visi dejo un dzied. Skola darbojas arī eko skolu programmā. Tikko jaunsilavieši atbraukuši no konkursa par putniem, kur izcīnījuši vairākas 1. vietas un vērtīgas balvas, piemēram, putnu būri ar videokameru.

Kristīne Kirilova un Janīna Usāre atceras, cik sirsnīgi aizvadīts 9. klases izlaidums

„Skolā pirmsskolas izglītības posmā darbojas 4 grupas bērniem vecumā no 1,5 līdz 6 gadiem, tāpēc bērni atnāk no bērnudārza uz pirmo klasi, nemainot skolu, un tas patīk gan bērniem, gan vecākiem. Jaunsilavā mācās brāļi un māsas, tāpēc viņi starpbrīžos samīļojas. Bet mēs, skolotāji, neliekam uzsvaru, ka visiem jābūt izcilniekiem, mēs vēlamies, lai viņi aiziet uz vidusskolām, ģimnāzijām, arodskolām zinoši un gudri,” atzīst J. Usāre, uzsverot, ka Jaunsilavas pamatskolas veiksmes atslēga ir skolēnu, vecāku, skolotāju un pašvaldības sadarbība.  

Dara savam priekam

Z/s „Pļaviņas”, kas dibināta ar 15 ha un izaugusi līdz 200 ha, graudkopis Aigars Grugulis parāda skaistākos vasarāju laukus, un atzīst, ka lietus varētu citus laukus atdzīvināt tikai mazliet. Viņš eksperimentē ar sēklām un modernizējas, ieguldot paša nopelnīto un ES projektu finansējumu. 

Pilnu rakstu lasiet 3. jūlija numurā.