„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
apmācies

Mārtiņš Malnačs zina, kāpēc jaunajiem jāpaliek laukos

Mārtiņš Malnačs saka - nav jāklejo pa pasauli, jo ir ko darīt tepat, Latgalē // Foto: Egita Terēze Jonāne

Mārtiņš Malnačs tikai divus gadus saimnieko kā jaunais zemnieks Vaboles pagastā, taču pieredze strādāt uz zemes ir krietni lielāka, jo uzaudzis lauksaimnieka ģimenē.

„Tēvs iesāka saimniekot krietni ātrāk, bet es jau skolas laikā gāju palīgā. Pēc tam, loģiski, izvēlējos lauksaimnieka izglītību, proti, pabeidzu Priekuļu un Jāņmuižas Valsts tehnikumu un atgriezos Vabolē. Vienu brīdi strādāju par lauku konsultantu, vēlāk pārņēmu tēva saimniecību. Z/s „Ieviņas” pirmsākumos bija 15 ha, bet šobrīd apsēju jau vairāk nekā 110 ha. Vienam tas šķiet daudz, bet citam - maz. Man tā ir stabila saimniecība,” stāsta jaunais zemnieks.

Kā novērojis Mārtiņš, jaunie zemnieki, kuri saimnieko Latgalē, ir mūsdienīgi, proti, izvēlas arī netradicionālas nozares (audzē brokoļus, arbūzus), raksta projektus, pērk zemi. Mārtiņš uzsver: „Jaunieši atgriežas laukos, jo sapratuši, ka lauksaimniecība ir perspektīva nozare. Vieni drosmīgi sāk saimniekot no nulles, bet citi turpina vecāku iesāktos darbus. Iedzīvotāju laukos paliek mazāk, taču brīvas zemes nav. Tie, kuri apgalvo, ka lauki pazudīs, maldās.”   

Vaicāts, vai nebiedē dabas untumi - vienu gadu slīcina, bet citu – kaltē, Mārtiņš joko, ka daba ir kaprīza sieva, tomēr ar zemnieka spītu var padarīt daudz. Piemēram, pagājušajā gadā, spītējot lietavām, Mārtiņš paspēja novākt visu ražu. „Šonedēļ izbraucu laukus, un redzu, ka kvieši dažos laukos nīkuļo, bet dažos aug ļoti labi. Bet es nekreņķējos. Raža būs, lai arī, pieļauju, ka kūlums sanāks mazāks nekā ierasti. Pagājušajā mitrajā vasarā nokūlu 3 tonnas no hektāra,” pastāstīja Mārtiņš. 

Viņš uzskata, ka pretī dabas untumiem jāliek labas graudu šķirnes. Mārtiņš sēj šķirnes „Propino” miežus, šķirnes „Hamlet” kviešus, ir arī nedaudz griķu, kurus iepērk lietuvieši un poļi, un pupas lauku zaļināšanai. Pirmo reizi Vabolē aug arī rapsis, piebilst Mārtiņš.

Pilnu rakstu lasiet 10. jūlija numurā.