„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Dagdas baltkrievi Latvijai uzdāvināja festivālu

Baltkrievu vieskolektīvs „Trajeckije muziki” svētku gājienā // Foto: Egita Terēze Jonāne

Dagdas baltkrievu biedrība „Verbica” 14. jūlijā rīkoja Starptautisko baltkrievu dziesmu un deju festivālu „Fest 2018”, un šoreiz tas notika Latvijas 100 gadu jubileju zīmē.

Festivālu ar baltkrievu, latviešu, latgaliešu, krievu un citu tautu tradicionālo repertuāru kuplināja Baltkrievijas vieskolektīvi „Trajeckija muzika” un „Nadzeja”, Visaginas baltkrievu folkloras kopa „Suzorje” (Lietuva), Daugavpils Baltkrievu kultūras centra vokālais ansamblis „Spadčina”, Preiļu novada slāvu kultūras biedrības „Raduga” vokālais ansamblis „Rjabinuška”, Krāslavas kultūras nama vokālais ansamblis „Noktirne”, kā arī Dagdas kolektīvi -- baltkrievu biedrības „Verbica” senioru ansamblis „Vjarba” un vokālais ansamblis „Akolica”. Citādāku noskaņu radīja Daugavpils flamenko deju studija „Uno Dos Tres”, Asūnes tautas nama līnijdeju grupa „Balzāms dvēselei”, Ezernieku saieta nama vokālais ansamblis „Tautību studija”, Griškānu kultūras nama čigānu dziesmu ansamblis „Čarger”, Dagdas tautas nama vokālais ansamblis „Sendienas” un senioru deju kopa „Ezeriņi”, Sergejs Šabadanovs (Visagina) ar solo priekšnesumu un Daugavpils baltkrievu dzejnieks Staņislavs Volodjko ar dzejas priekšlasījumiem.

Klāt bija arī Dagdas novada domes priekšsēdētājs Aivars Trūlis, viņa vietniece Sandra Viškure, Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītāja Marija Micķeviča, Baltkrievijas vēstniecības Latvijā, Visaginas pašvaldības, Latvijas Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta pārstāvji, kuri pateicās rīkotājiem un dalībniekiem, apdāvinādami tos ar pateicībām, suvenīriem un ziediem.

„Baltkrievu kolektīvi ar tradicionālo kultūru padara krāšņāku un bagātāku Latgales un Latvijas kultūras dzīvi,” uzsvēra pasākuma galvenā rīkotāja, Dagdas baltkrievu biedrības „Verbica” vadītāja Tatjana Gogolinska.

Lai gan svētku gājienu nosvētīja lietus, tomēr koncertā, kas izskanēja estrādē, spīdēja saule, un, kā atzina Baltkrievijas ciemiņi, dagdēnieši pratuši sasaukt sauli ar savu sirsnību.

Starptautiskais baltkrievu dziesmu festivāls „Fest 2018” izskanēja jau ceturto reizi ar Dagdas novada domes un Latgales NVO projektu programmas atbalstu.