„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Pāternieku loģistikas centrā varēs iebraukt bez vīzām

kadrs no Youtube

Ministru Kabinets 17. jūlijā sēdē pieņēma lēmumu par loģistikas centra izveidošanu Latvijas--Baltkrievijas pierobežā Pāterniekos Krāslavas novadā.

Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks pastāstīja, ka loģistikas centrā, kas darbu varētu sākt 2021. gadā, kravas no Austrumiem (Baltkrievijas, Krievijas, Ukrainas, Ķīnas u.c.) varēs iebraukt bez vīzām, jo valdība noteiks brīvo zonu. Turklāt uzņēmējiem, kuri loģistikas centra infrastruktūrā (noliktavās, ražotnēs utt.) investēs savus līdzekļus, tiks piešķirtas nodokļu atlaides, jo loģistikas centra teritorijai plānots piešķirt Latgales speciālās ekonomiskā zonas statusu.

„Pāternieku loģistikas centrs, kuram būs brīvās zonas statuss, strādās gandrīz ar tādiem pašiem nosacījumiem kā Rīgas brīvosta, Liepājas un Ventspils osta, tikai tā atradīsies uz sauszemes. Jau šogad mēs uzrunāsim Latvijas un ārzemju uzņēmējus piedalīties ar privāto kapitālu loģistikas centra attīstībā, savukārt pašvaldības apzinās, kādas elektrības jaudas būs vajadzīgas, kādai jābūt ūdensapgādes infrastruktūrai utt. un izstrādās būvniecības projektu. Pāternieku loģistikas centrs būs liels atbalsts vietējiem uzņēmējiem un interesants sadarbības partneris ārzemju uzņēmējiem, sevišķi kravu pārvadātājiem. Tas dos lielu pienesumu ne tikai Latgalei un Krāslavas novadam, bet valstij kopumā,” teica G. Upenieks.

Kā teikts informatīvajā ziņojumā, Pāternieku loģistikas centru plānots pabeigt līdz 2021. gadam. Pēc pašreizējām aplēsēm, tajā tiks radītas vismaz 37 darba vietas un piesaistītas privātās investīcijas aptuveni 1,42 milj. eiro. Pati infrastruktūras izveidošana, pievadceļa būvniecība un citi darbi varētu izmaksāt 1,15 milj. eiro, kas būs galvenokārt ES fondu finansējums.

Valdība plāno attīstīt arī robežšķērsošanas punktu, proti, izveidot vēl vienu papildus joslu virzienā uz loģistikas centru, lai netraucētu pārējā transporta plūsmu. Šobrīd robežšķērsošanas vietā „Pāternieki” Latvijas robežu šķērso 520 transporta vienības uz iebraukšanu un izbraukšanu diennaktī, bet tā jauda ir tikai 250 vienības. Vislielāko plūsmu rada kravas automašīnas.

Sākotnēji loģistikas centru varēs izmantot kokmateriālu kravu pārvadātāji, vēl tālākā nākotnē tur apkalpos arī pārtikas produktu pārvadātājus.