„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Beigtas zivis Feimankas upē

zeltene.lv

Pagājušajā nedēļā Valsts vides dienesta (VVD) Daugavpils reģionālā vides pārvalde saņēma sūdzību par zivju bojāeju dažādās Feimankas upes vietās. Saistībā ar to „zaļā policija” tur aizdomās AS „Preiļu siers”, kurā 17. jūlijā notika avārija. Iespējams, incidents piena pārstrādes uzņēmumā radīja notekūdeņu piesārņojumu, kā rezultātā gāja bojā zivis.

VVD inspektori apsekoja Feimankas upi un tās krastus posmā no Ančkinu ciema Vārkavas pagastā (Vārkavas novads) līdz Rengentovas ciemam Sutru pagastā (Līvānu novads), taču zivju masveida bojāeju nekonstatēja. Saskaņā ar dienesta versiju, netīrais ūdens no piena kombināta varēja sastāvēties seklumā, izraisot zivju bojāeju. Situāciju pasliktina arī karstais laiks.

Savukārt AS „Preiļu siers” valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts uzskata, ka tieši tveice un zemais ūdens līmenis, nevis avārija uzņēmumā, izraisīja zivju bojāeju. Viņš uzsver, ka kombināts neatrodas ūdenstilpes tuvumā, tāpēc vajadzētu pārbaudīt arī citus vietējos ražotājus. Taču Valsts vides dienests jau ir ierosinājusi pret uzņēmumu administratīvo lietu par neziņošanu sakarā ar avāriju ražotnē.

Pašlaik VVD novērtē zivju resursiem nodarīto kaitējumu. Upes apsekošana turpinās. Piena kombināts strādā pie avārijas seku novēršanas un pagaidām notekūdeņus nopludina savos ar betonu iežogotajos dūņu laukos.