„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Būvnieki cer uz iespēju ievest darbaspēku no Baltkrievijas un Ukrainas

pixabay.com

Būvniecības jomā ir izteikts darbinieku trūkums, un būvnieki cer, ka valdība atvieglos nosacījumus darbaspēka ievešanai. Šobrīd būvuzņēmēji skatās Baltkrievijas un Ukrainas virzienā, Latvijas Radio atzina Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja vietniece Anna Upena.

Viņa atzina, ka būvniecības nozarē ir izaugsme un tā sagaidāma arī nākamajos gados. Tam līdzi nāk gan izmaksu kāpums, gan arī darbaroku deficīts. Šādu situāciju sekmēja nepārdomāta Eiropas Savienības (ES) fondu apgūšana, jo 2015.-2016.gados bija pārrāvums, bet tagad apguves periods saspiests divos gados.

Šī pārrāvuma laikā būvniecības nozare piedzīvoja 20% kritumu un daudzi darbinieki aizbrauca no valsts, stāstīja Upena.

Tagad pieprasījums pēc speciālistiem aug, un, lai gan aug arī algas nozarē, tomēr tās, salīdzinot ar citām ES valstīm, vēl ir salīdzinoši zemas, tāpēc būvuzņēmēji arī skatās uz trešajām valstīm, stāstīja Upena.

Būvnieki cer un gaida, ka Latvijā izglītos speciālistus un jaunieši ies un mācīsies, bet akūtajā situācijā cerības vairāk saistītas ar iespēju ievest darbiniekus no citām valstīm ar atvieglotiem nosacījumiem un to, ka valdība atvieglos migrācijas politiku.  


lsm.lv