„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Vēl viens Marka Rotko oriģināldarbu piecinieks

Ik pēc trim gadiem tiek atjaunota Marka Rotko oriģināldarbu kolekcija viņa vārdā nosauktajā mākslas centrā, un 12. jūlijā ar īpašu mākslas notikumu programmu un svinīgu atklāšanu skatītāju apskatei tiktu nodoti pieci citi vērtīgi Marka Rotko oriģināldarbi.

Trīs gadus skatītāji oriģinālu ekspozīcijā jau tradicionāli varēs skatīt darbus, kas atspoguļo dažādus mākslinieka radošās attīstības periodus. Viens no agrīnākajiem darbiem ir „Pašportrets” (1936), divi gleznas, kuras tapušas pārejas posmā – „Svētnīca Karnakā” (1946) un „Eola arfa” (1946). Darbs bez nosaukuma, kas tapis piecdesmito gadu beigās, un „Brūnais uz sarkanā” (1964).

Rotko bērni parasti veda gleznas no savas personīgās tēva darbu glabātuves, taču šī ekspozīcija pirms Daugavpils pabija izstādē Vīnes mākslas vēstures muzejā. Sarunu, gleznu piegādes un  izstādes organizēšanas process ilgst aptuveni gadu, saka centra vadītājs Aleksejs Burunovs. Savukārt mākslinieka meita Keita Rotko-Prizela, kura atklāja izstādi, atzīmēja, ka viņa mierīgu sirdi atdod tēva gleznas, jo uzticas centra darbiniekiem un ir droša par apstākļiem, kādos darbi tiks uzglabāti. Agrāk arsenāla telpas un jo klimata kontrole rajā raisīja bažas, taču, ik reizi atbraucot, viņa ir pārsteigta, kā pārvērtusies pilsēta un kādu līmeni sasniedzis Rotko centrs.

Visu rakstu lasiet 16. jūlija numurā.