„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Pasniegta 5. Jāzepa Pīgožņa balva ainavu glezniecībā

14. septembrī Preiļu Kultūras namā jau piekto gadu norisinājās Jāzepa Pīgožņa balvas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonija. Pasākumā piedalījās Latvijā pazīstami mākslinieki, ievērojami radošo jomu pārstāvji, pasākuma atbalstītāji un interesenti, lai klātesot baudītu šo notikumu. Pasākuma režisors un vadītājs - izcilais kino režisors un Preiļu novada Goda pilsonis Jānis Streičs ar savu personību notikumam piešķīra īpašu šarmu.

Ceremonijas dalībniekus sveica Preiļu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Juris Želvis, kurš uzsvēra pašvaldības ieguldījumu visa apjomīgā konkursa norisē un šobrīd jau redzamo atdevi. Tas, ka mākslas darbu izstādēs arvien vairāk ir skatāma Latvijas ainava, ir šī pasākuma nopelns. J.Želvis pateicās šī gada mākslas plenēra finansiālajiem atbalstītājiem – Irīnai un Edgaram Pīgožniem, pasākuma organizatoriem un sadarbības partneriem.   

Pasākuma dalībniekus uzrunāja mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centra vadītāja Ingrīda Burāne, atzīstot, ka Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā piektā konkursa skate ir nopietna. Ja salīdzinām ar cilvēka dzimšanu, pieaugšanu, tad tas ir vecums, kad mazulis droši nostājies uz savām kājām. Mākslas zinātniece atzīmēja, ka Jāzepa Pīgožņa balvas kopizstādes jo sevišķi nepieciešamas mūsdienu mākslas norisēs, jo katra mākslinieka līdzdalība vairo redzējumu dažādību, bet mākslinieka un skatītāja darbs veido un bruģē ceļu uz garīgo labklājību, kas ir izaugsmes ceļš katram individuāli un sabiedrībai kopumā.

Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu, Zelta diplomu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu 3000 eiro apmērā saņēma mākslinieks Nugzars Paksadze ar darbu “Pārmaiņu vējš”. Mākslinieka glezna turpmāk apskatāma Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja Latvijas ainavas kolekcijā.

Tika godināti 5. Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktā profesionālo mākslinieku plenēra dalībnieki, kuru darbus interesanti varēja apskatīt Kultūras nama zālē. Plenērā piedalījās 11 mākslinieki no visiem Latvijas novadiem - pagājušā gada balvas ieguvējs Jānis Plivda, 2019. gada Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā nominanti, plenēru kustības Preiļos aizsācējs Osvalds Zvejsalnieks, Jāzepa Pīgožņa meita Laura Pīgozne, gruzīnu mākslinieks Revazi Putkaraia.

Ceremonijas laikā noslēdzās arī otrais konkurss “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā jauniešiem”. 1. vietu ieguva Terēzes Zaķes mākslas studijas audzēkne Danata Jeļisejeva. Divas otrās vietas konkursā - Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēknēm Rūtai Mazurei – Siliņai un Diānai Rževskai. Trešajā vietā - Salaspils Mūzikas un mākslas skolas audzēkne Monika Teodora Rožkova. Šogad konkurss bija guvis lielāku atsaucību, tika pārstāvētas 11 mākslas skolas ar 32 audzēkņu darbiem. Jauno mākslinieku konkursa izstādes darbi vēl joprojām apskatāmi Preiļu Mūzikas un mākslas skolas telpās.

Balvas pasniegšanas ceremoniju bagātināja starptautisku festivālu laureāte, Preiļu novada Kultūras centra, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas  un Preiļu 1. pamatskolas deju kopa “Gaida” un Jāņa Eglīša Preiļu valsts ģimnāzijas folkloras kopa “Rūtoj”. Notikumu kuplināja Preiļu Mūzikas un mākslas skolas netradicionālās modes skate “Tādas lietas”.

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja direktore Tekla Bekeša ar gandarījumu pavēstīja, ka pasākuma emocionālajam ietērpam šogad pirmo reizi tika izmantots Preiļu jauniešu sniegums, līdz ar to parādot mūsu puses kultūras bagātības. “Ja mēs ejam uz ainavu muzeja veidošanu Preiļos, mums nav cita varianta, kā tikai attīstīt un ar prātu visu virzīt uz priekšu. Nākamajā gadā Preiļos jānotiek starptautiskajam plenēram, kad pie mums brauc un glezno cilvēki no mums tuvākajām Eiropas valstīm”, tā konkursa nākotni saskata T.Bekeša.

Pateicamies Jānim Streičam, kurš ar savu pieredzi un personības bagātību pasākuma apmeklētājiem prata parādīt Preiļu novadu un Latgali, mūsu radošās aktivitātes un kultūras bagātību.

Šogad izstādei 359 darbus iesniedza 195 mākslinieki. Tas ir lielākais skaits kā autoru, tā darbu ziņā, kāds izstādes vēsturē fiksēts. 19. martā Rīgā Sv. Pētera baznīcā tika atklāta 5. Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā izstāde un nosaukti nominanti. Balvai Latvijas ainavu glezniecībā bija nominēti Krišjānis Beļavskis, Agra Ritiņa, Alberts Pauliņš, Nugzars Paksadze, Patricija Brekte, Ilze Adamaite – Muceniece un Uldis Zuters.

Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā 2015. gadā iedibināja Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību, Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāņa Anmaņa Jauno talantu atbalsta fondu un idejas autoriem – kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču un māksliniekiem Jāni Anmani un Jāni Strupuli. Šīs balvas mērķis ir atklāt Latvijas ainavas daudzveidību, aktualizēt un popularizēt Latvijas ainavas glezniecības tradīcijas, nodrošināt Latvijas ainavas glezniecības nozares attīstību un vienot Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras procesus.

2015. gadā Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā saņēma Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis, 2016. gadā – māksliniece Silva Linarte, 2017. gadā – mākslinieks Aldis Kļaviņš, 2018. gadā – mākslinieks Jānis Plivda.

Interese par ainavas glezniecību ir augusi, un šobrīd turpinās radošās nodarbības bērniem un jauniešiem, bet konkursa izstādi aicinām apskatīt Preiļu Kultūras namā vēl līdz novembrim.