„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Daugavpilī viesosies rakstniece Laura Vinogradova

  1. septembrī Daugavpilī viesosies jaunā, talantīgā latviešu rakstniece Laura Vinogradova, aicinot lasītājus uz sarunu par stāstu krājumu “Izelpas”, kurš pērn iznāca apgādā “Zvaigzne ABC”. Pasākums turpina literāru tikšanos ciklu ar populāriem latviešu autoriem, kuru šoruden rīko Latgales Centrālā bibliotēka Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansētā projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 5. kārtas ietvaros.

Jaunā, apdāvinātā autore Laura Vinogradova nāk no Ventspils puses (Popes), bet nu jau vairākus gadus dzīvo Rīgā. Rakstniecības prasmes izkopj Literārajā Akadēmijā. Līdz šim rakstījusi bērniem (“Snīpulītis no Snīpuļciema”, “Mežpasakas”). Pieaugušo literatūrā debitējusi pērn ar stāstu krājumu “Izelpas” (2018, “Zvaigzne ABC”).

Grāmatā iekļautie stāsti vēsta par vienkāršu cilvēku ikdienas dzīvi – rūpēm un raizēm, sapņiem un cerībām, bailēm un sāpēm, lēmumiem un izvēlēm, mazām un lielām traģēdijām, zaudējumiem un uzvarām. Caur šiem stāstiem ar lasītāju runā sievietes un vīrieši, pieaugušie un bērni. Daudzus no viņiem varētu ierindot starp tā sauktajiem “dzīves pabērniem”, tādēļ lasītāja uzmanības lokā nonāk arī visnotaļ skarbas tēmas. Cilvēku, vides un notikumu tēlojums veikts ar lielu iejūtību un uzmanību pret detaļām. Varbūt tieši tādēļ teksti tā saasina lasītāja uztveri, domas un jūtas, rosinot apceres un pārdzīvojumus, kas nerimstas vēl ilgi pēc tam, kad pāršķirta krājuma pēdējā lappuse. Grāmatas kopējā noskaņa ir emocionāla, bet ne vienlaidus drūma vai melanholiska. No tās noteikti dvesmo arī prieks – par dzīvi un dzīvību, par tuviem un dārgiem cilvēkiem, par katras aizvadītās dienas dārgumu un nozīmīgumu.

Komentējot krājumu, pati autore atzīst: “Es nevaru aizturēt elpu, un tieši tāpat nespēju sevī aizturēt stāstus. Vajag iz-elpot un vajag iz-stāstīt. Tikai tā var dzīvot. Tikai tā var ie-elpot un būt.”

Lauras Vinogradovas stāstu krājums “Izelpas” lasāms Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs, turklāt reģistrētiem bibliotēkas lietotājiem tas pieejams arī elektroniski platformā “e-GRĀMATU bibliotēka”.

Tikšanās ar Lauru Vinogradovu gaidāmas ceturtdien, 26. septembrī, plkst. 12.00 Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolā “Saules skola” un plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Nozaru literatūras sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā). Ieeja pasākumos – brīva. Grupu apmeklējumus aicinām iepriekš saskaņot pa tālruni 654 76345.