„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.9 °C
daži mākoņi

Lietuvas daba visos gadalaikos

Latgales Centrālajā bibliotēkā (LCB) atklāta lietuviešu mākslinieka Alvida Stauska glezniecības izstāde “Ainavu metamorfozes”.

A. Stauska gleznās attēlota visa Lietuvas dabas daudzveidība. Visvairāk mākslinieks glezno savu dzimto Zarasu novadu un Dusetus, jo šajā pilsētā viņš ir piedzimis un uzaudzis, turp atgriezies pēc Lietuvas Valsts mākslas institūta absolvēšanas. Savā dzimtenē viņš ne tikai glezno, bet arī jau ilgu laiku strādā par mākslas skolotāju. Turklāt Dusetos darbojas mākslas galerija, viens no tās dibinātājiem ir A. Stausks, kurš tagad ir arī šīs galerijas vadītājs. Jāatzīmē, ka LCB izveidojusies cieša sadarbība ar šo galeriju – Daugavpilī jau ir demonstrētas Alvida fotogrāfijas (izstāde “Zirgi fotogrāfijā”, kurā bija iekļauti starptautiska fotogrāfijas konkursa dalībnieku darbi no 12 valstīm).

Mākslinieks stāsta, ka nespēj izvēlēties vienu virzienu, tāpēc daudz glezno ar eļļas un akvareļa krāsām, kā arī veltī laiku mākslas fotogrāfijai. Šeit viņš atzīmē savas radošās darbības īpatnību – reālistiskajā fotomākslā Alvids tiecas pēc abstrakcijas, savukārt savās gleznās cenšas panākt absolūti reālistisku attēlu. Piemēram, jau vairākus gadus A. Stausks ar fotoaparātu „vēro” ūdeni – fiksē tā izmaiņas, stāvokli utt. Viņu aizvien pārsteidz tas, cik abstraktas var būt ūdens un ledus fotogrāfijas.

A. Stausks atzīmē, ka fotografēšana ir laba tādā ziņā, ka prasa mazāk laika, un tas, ņemot vērā viņa aizņemtību, ir ļoti svarīgi. Mākslinieks atzīst, ka pasniedzēja un administratīvo darbu ir ļoti sarežģīti apvienot ar radošo darbību. Fotomākslai dienā var iztērēt stundu, bet gleznošanai ir jāņem atvaļinājums, jo visas ainavas top dabā, viņš saka. „Es nevaru strādāt darbnīcā, man ir jāelpo gaiss, kuru es gleznoju,” saka mākslinieks. Alvids neatzīst ne skices, ne fotoattēlus – visas viņa gleznas top „dzīvajā”. Alvids pastāstīja, ka tad, kad ir aizrāvies ar darbu, var gleznot jebkuros laika apstākļos. Radošs darbs viņam ir atpūta. „Iziet no kabineta svaigā gaisā – kas gan var būt vēl labāks,” viņš uzsver.

LCB skatāmas A. Stauska eļļā gleznotās ainavas. Tās var kļūt tuvas Daugavpils mākslas cienītājiem, jo tuvējā kaimiņvalsts novada daba ar tās metamorfozēm ir ļoti līdzīga Latvijas dabai.

A. Stauska glezniecības izstāde atvērta līdz 31. oktobrim.