„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Daugavpilī viesosies literāte Jana Egle

18. oktobrī Daugavpilī viesosies daudzu lasītāju iemīļotā latviešu rakstniece un dzejniece Jana Egle, aicinot lasītājus uz sarunu par stāstu krājumu “Svešie jeb miļeņkij ti moi”, kurš pērn iznāca apgādā “Latvijas Mediji”. Pasākums turpina literāru tikšanos ciklu ar populāriem latviešu autoriem, kuru šoruden rīko Latgales Centrālā bibliotēka Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansētā projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 5. kārtas ietvaros.

Dzejniece, prozaiķe, Jana Egle nāk no Liepājas puses. Darba gaitas sākotnēji bijušas saistītas ar Embūtes pagastu – vadīta vietējā bibliotēka, strādāts par audzinātāju un vadītāju pagasta bērnudārzā. Tad dzīve aizvedusi uz Liepāju, kur autore turpinājusi darbu kā pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja un lektore Liepājas Universitātes Rakstniecības studiju programmā, mācot prozas rakstīšanas pamatus maģistrantiem.

Literatūrā Jana Egle ienāca 20. gadsimta 90. gados, sākotnēji kā dzejniece. 2002. gadā izdots pirmais dzejas krājums “Dzirdēt noklusēto”. Kopš 2011. gada sākusi darboties prozā. Pirmais stāstu krājums “Gaismā” izdots 2016. gadā un godalgots ar prestižo Latvijas Literatūras gada balvu prozā. Literatūrkritiķi īpaši novērtēja teksta emocionālo iedarbību uz lasītāju un autores uzdrīkstēšanos atklāti runāt par lietām, kuras sabiedrībā drīzāk pieņemts noklusēt.

Otrais stāstu krājums “Svešie jeb miļeņkij ti moi”, ap kuru arī vīsies saruna ar Daugavpils lasītājiem, iznācis pērn. Tas ietver astoņus savstarpēji saistītus stāstus par 20. gadsimta Latvijas cilvēkiem. Katrs no tiem ir ar savu likteni, savu sāpi un smeldzi. Katrs alkst īstas un patiesas tuvības ar līdzcilvēkiem, ilgojas pēc mīlestības, pieķeršanās un atbalsta, bet dažādu iemeslu dēļ to nesaņem, tādēļ taustās atsvešinātības tumsā, jūtoties nesaprasts, nepieņemts, nemīlēts, nodots.

Pati autore atzīst ka krājums “stāsta par satrūkušajām saitēm. Par svešajiem, kuri īstenībā ir tik tuvi, un viņu likteņiem. Neviens nezina, vai atsvešinātībā ir iespējams iedvest jaunu dzīvību. Kādam ir jāsaņem drosme spert pirmo soli pāri laikiem, pāridarījumiem, vainas apziņai.”

Janas Egles stāstu krājums “Svešie jeb miļeņkij ti moi” ir pieejams lasītājiem Latgales Centrālajā bibliotēkā un filiālēs.

Tikšanās ar Janu Egli gaidāmas piektdien, 18. oktobrī, plkst. 11.50 Daugavpils 12. vidusskolā un plkst. 14.00 Latgales Centrālās bibliotēkas Nozaru literatūras sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā). Ieeja pasākumos – brīva. Grupu apmeklējumus aicinām iepriekš saskaņot pa tālruni 654 76345.