„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Izrāde „Kliedzēji” - „Spēlmaņu nakts” balvas „Gada mazās formas izrāde” laureāte

Džeina Saulīte

23. novembrī „Spēlmaņu nakts” balvu pasniegšanas ceremonijā Daugavpils teātra izrāde „Kliedzēji” kļuva par laureāti kategorijā „Gada mazās formas izrāde”. Savukārt balvu „Gada muzikālās partitūras autors” saņēma komponists Jēkabs Nīmanis par mūziku izrādēs „Kliedzēji” un „Ceļojums uz Ziemeļiem” (Latvijas Nacionālajā teātrī).

Saņemot „Spēlmaņu nakts” balvu „Gada mazās formas izrāde” savā runā režisors Viesturs Roziņš atzīmēja, ka izrāde „Kliedzēji” tapa lielā mierā, saticībā, saskaņā un mīlestībā, un pateicās cilvēkiem, kas pierādīja to, ka autors Jānis Klīdzējs rakstīja nevis par varoņiem, bet par dvēselēm, kurām nav laikmeta rāmju.

Šogad Daugavpils teātris bija pārstāvēts četrās „Spēlmaņu nakts” nominācijās, visas par režisora Viestura Roziņa iestudēto izrādi „Kliedzēji”: „Gada mazās formas izrāde”, „Gada režisors” (Viesturs Roziņš), „Gada debija vai jaunie skatuves mākslinieki”  (Agris Krapivņickis par Ruduka lomu izrādē „Kliedzēji”), „Gada muzikālās partitūras autors” (Jēkabs Nīmanis).

„Spēlmaņu nakts” žūrijas loceklis Atis Rozentāls rakstīja: „Daugavpils teātra izrādei Kliedzēji piemīt īpaša virsskaņa – tā par dzīves pabērnu gaitām runā bez lieka patosa, trausli un emocionāli atklājot galveno varoņu likteņus.”

„Prasmīgi rīkojoties ar dažādu spēles veidu sapludināšanu un aktivizējot no romāna pasmelto teksta poētisko slāni, Viesturs Roziņš ir radījis izrādi, kuras tēli veidojas, skatītājam pašam ieliekot savu pieredzi un emocijas aktieru ieskicētajās situācijās un varoņu rīcībā,” tā par izrādi „Kliedzēji” rakstīja „Spēlmaņu nakts” žūrijas loceklis Normunds Akots.

Savukārt teātra kritiķe Edīte Tišheizere rakstījusi: „Redzēt ar dzirdi, klausīties ar acīm — tā ir šīs izrādes būtība.”

Vairāk nekā 100 sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un laureātus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: teātra kritiķe, zinātniece, teātra vietnes kroders.lv galvenā redaktore, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Ieva Rodiņa, teātra kritiķe un zinātniece Maija Svarinska, teātra kritiķis Normunds Akots, teātra kritiķis, laikraksta “Diena” žurnālists Atis Rozentāls, žurnālists un dramaturgs Uģis Segliņš.

Daugavpils teātris ir  pateicīgs žūrijai par novērtējumu un visam teātra kolektīvam par talantu un paveikto darbu! Vēlreiz sveicam „Kliedzēji” komandu no sirds! Mīlam un lepojamies!            

 

„Spēlmaņu nakts” rīko „Latvijas Teātra darbinieku savienība” (LTDS), finansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija.