„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Pierobežas “varoņi” nokļūst uz lielajiem ekrāniem

Uz kino ekrāniem nonākusi dokumentālā mākslas filma „Valkātājs”. Atspoguļojot skaudro dzīves realitāti Latvijas austrumu pierobežā, režisors Ivars Zviedris stāsta par nelegālo imigrāciju, tās apkarotājiem un veicinātājiem. Filmā atklāts, kā Latvijas pierobežā dzīvo un strādā gan vieni, gan otri. 

Filmas galvenais varonis ir Gatis, draugu lokā saukts par Pepiņu. Nedaudz naivs, bet stūrgalvīgs vīrietis, līdz pusmūžam viņam vēl tālu. Spēka gadus viņš pavada kādā lopkopības saimniecībā Alūksnes novada Liepnas pagastā. Vienā no filmas fragmentiem izskan frāze, ko reiz teikusi māte: “Tev, dēls, dzīvē ies grūti, jo nemāki pateikt „nē”.” Nespēja atsacīties no vilinoša piedāvājuma viegli nopelnīt Pepiņam maksā brīvību. Viņš kļūst par “valkātāju”.

“Valkātājs ir cilvēks, kurš palīdz nelegālajiem imigrantiem un kriminālajiem grupējumiem „iedabūt” cilvēkus no Krievijas Eiropas Savienībā,” sarunā pēc filmas pirmizrādes “Splendid Palace” 1. decembrī skaidro filmas režisors Ivars Zviedris. To, ar ko Pepiņš nodarbojas, var kvalificēt kā cilvēku kontrabandu, par to draud cietumsods, bet daudzi pierobežas iedzīvotāji tik un tā ir gatavi riskēt un piekopj šo nelegālo nodarbi. Dokumentālās filmas uzņemšanas gaitā režisors ar komandu iepazinies ar vairākiem šādiem “pierobežas profesijas” meistariem, bet dažādu apstākļu dēļ par galveno varoni nācās izraudzīties Pepiņu. Materiāli Latgales pierobežā vākti trīs gadus, šajā laikā režisors paspējis uzņemt kriminālnoziegumā apsūdzētā dzīvi gan pirms, gan pēc soda izciešanas cietumā. “Cietumā Pepiņš uzrakstīja vēstuli prezidentam ar lūgumu: “Apžēlojiet, lūdzu, mani, jo režisors teica, ka jānāk ārā, jo jāpabeidz filma”,” I. Zviedris atklāj aizkulises. Arī režisors filmas uzņemšanas laikā ne vienu reizi vien nonāca situācijās, kad radās bažas par savu drošību.

Vairāk lasiet 6. decembra numurā!