„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Latgales kultūras personībām veltīta dokumentāla filma

9.decembrī Daugavpils Māla mākslas centrā notika neatkarīgo producentu grupas „3KM” dokumentālās filmas „Latgales. Pūra. Lāde.” pirmizrāde. Tā arī bija vienīgā reize, kad autori Jānis un Sandra Rimicāni plašākai auditorijai demonstrēja filmas pilno versiju. Televīzijā būs redzami 70% no tās.

Jānis un Sandra stāsta izklāstam filmā izvēlējušies monologu, nevis dialogu, ļaujot varoņiem -- Daugavpils māksliniecei Valdai Mežbārdei un keramiķei Lilijai Zeiļai un Rēzeknes novada kordiriģentiem un pedagogiem Antoņinai un Vitoldam Milaševičiem atklāt to, ko viņi labprāt stāstītu draugiem, nevis publikai. Filmā atklājas, ka V. Mežbārde, dzimusi rīdziniece, bet laika gaitā ir iemīlējusi daudznacionālo Daugavpili. Tāpat izcēlās L. Zeiļai stāstījums par vīra Roberta nesavtīgo palīdzību, atbalstot sievu keramiķes aicinājuma piepildīšanā (vīrs sarūpē malku, kurina keramikas krāsnis, palīdz mīcīt mālus utt.). Savukārt pēc tā, ko stāstīja Latgales kultūrbalvas „Boņuks” laureāti Milaševiči, var nojaust, ka viņu ieguldītais darbs, izaudzinot daudzus talantīgus diriģentus un mūzikas pedagogus, ir atmaksājies.

Vairāk lasiet 13. decembra numurā!