„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Daugavpilī skatāmi mākslinieciski eglīšu rotājumi

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs sadarbībā ar Rīgas mākslinieci Aleksandru Čudnovsku un viņas mammu, mākslinieci un kolekcionāri Tamāru Čudnovsku izveidoja zīmola „Alc Art” eglīšu rotājumu izstādi „Ziemassvētku mirdzums”.

Stikla bumbas rotā nevis pasaku varoņi, čiekuri un citi zīmējumi, kā tas ir pierasts, bet gan stilizēti tēli, portreti, ainavas jūgendstila un Art Deco stilā. „Esmu uzaugusi kolekcionāru ģimenē, un starp senām grāmatām, priekšmetiem bija arī eglīšu rotājumi. Kad no manām rokām izslīdēja mīļākās eglīšu bumbas, salasīju lauskas un apņēmos radīt kaut ko tādu, kas būs paliekošs,” teic māksliniecisko stikla eglīšu rotājumu autore Aleksandra.

Uzmeklējusi eglīšu rotājumu ražotājus, viņa izveidoja skices un pieaicināja mākslinieci, kas prot apgleznot stikla bumbas. Stikls ir trausls materiāls, turklāt uz tā nav nemaz tik vienkārši zīmēt. Aleksandra vēlas, lai viņas darbi iepriecina cilvēkus un kalpo ilgi. Tāpat viņa uzskata, ka mākslas priekšmetam jāatspoguļo kāda doma, atziņa, vērtības.

Idejas viņa smeļas sapņos, kurus, pamostoties, pieraksta mobilajā tālrunī. Aleksandra stāsta: „Kad tapa pirmās stikla bumbas, es sapratu, ka par tām var priecāties, arī nekarinot eglītē. Juvelieris izveidoja stilizētus rotājumu turētājus, tāpēc nu bumbas var aplūkot kā atsevišķus mākslas priekšmetus. Savukārt es izveidoju īpašu iepakojumu, un, ja kastīte nokrīt, rotājumi paliek neskarti. Tāpēc darbus var vest uz izstādēm tepat Latvijā un ārzemēs.” Aleksandras mākslinieciskās eglīšu bumbas atrodas daudzās privātās kolekcijās.

Vairāk lasiet 20. decembra numurā!