„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.3 °C
neliels sniegs

Žurkas gada kalendārs trīs valodās

Žurkulēnam Krisjašam ir smaids līdz ausīm un viņš novēl piepildīt katru dienu ar prieku – tas ir tikai viens no stāstiem, kas lasāms Jekaterinas Griškjānes izveidotajā Žurkas gada kalendārā „Ūsaiņu kalendārs”. Autore ir Daugavpils māksliniece, kas šobrīd strādā Vācijā un audzina divas meitas -- Nikolu un Alisi.

Jekaterina stāsta, ka viņas zīmētajiem varoņiem ir vārdi, šoreiz kalendāra varonim žurkulēnam ir iedots vārds Krisjašs. Zīmējumu un šriftu skices tapa īsā laikā. Kalendārs ir izdots latviešu, angļu un vācu valodā un divos veidos, proti, klasiskajā un brīvajā stilā. Tāpat Jekaterina izveidoja atklātņu kolekciju, kas saliktas pašas konstruētā dekorā -- īpašā koka mājā. Tā simbolizē mājīgumu, ģimeniskumu, mieru.  

Gan kalendāri, gan atklātnes ir pieejamas Latvijas lielveikalos un suvenīru veikalos, kā arī populārākajos interneta veikalos, jo māksliniece vēlas aptvert citas Eiropas valstis.  

Kāds cilvēks, kuru māksliniece dēvē par dvēseles radinieku, kalendāra varoņus un autori raksturo tā: „Jekaterinas māksla ir bērnišķīga, tāpēc tā ir godīga, trausla, ievainojama. Viņa ir saaugusi ar savu mākslu. Katja ir klusa, ar klusu balsi, un, šķiet, tas kompensē emocijas. Tāpēc viņas zīmējumi ir spilgti, sirsnīgi uzplaiksnījumi, gluži kā zibens lietus laikā.”

Jekaterinai radās ideja veidot savu kalendāru, pateicoties citas Daugavpils mākslinieces -- Ināras Petruševičas, padomam radīt kaut ko savu. Jau pagājušajā gadā tapa Cūkas gada varoņa Porosjaša kalendārs. „Šo kalendāru uzzīmēju trīs naktīs, pēc tam decembrī katru dienu cilvēki rakstīja, ka vēlas to iegādāties. Toreiz pārdevu ļoti daudz kalendāru un no draugiem un pircējiem saņēmu mīļas, sirsnīgas atsauksmes. Tas iedvesmo jauniem darbiem. Šogad izdomāju, ka turpināšu kalendāru ciklu jau ar Žurkas gada varoni Krisjašu,” teic māksliniece.    

Vairāk lasiet 27. decembra numurā!