„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Jaunos būvniecības objektus nodos ekspluatācijā nākamā gada sākumā

Jaunie Daugavpils būvniecības objekti – ceļu pārvads Smilšu ielā un rekonstruējamais 1. maršruta tramvaja līnijas posms ekspluatācijā varētu tikt nodots šī gada beigās vai nākamā gada sākumā, „Latgales Laikam” atzina Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

A.Elksniņš skaidroja, ka ceļu pārvada būvniecības darbi jau labu laiku ir pabeigti un patlaban dome visu tehnisko dokumentāciju ir nodevusi Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB), kurš nodarbojas ar objekta pieņemšanu ekspluatācijā.

Objekta būvniecībā ir izmantots Eiropas Savienības finansējums, tādēļ ir svarīgi, lai katrs rēķins, katra tāme būtu atbilstoši noformēta un pamatota, nākotnē, lai nākotnē atbildīgajām organizācijām, veicot pārbaudes, netiktu atklāti pārkāpumi un pašvaldībai netiktu piemērotas finanšu korekcijas un nerastos papildus zaudējumi, kā savulaik tas notika saistībā ar būvfirmas ”Gādība” īstenoto projektu, kad pašvaldībai tika piemērota korekcija, kas radīja zaudējumus tās budžetam. Pašreizējā situācijā pašvaldība nevar atļauties riskēt ar pašvaldības budžeta līdzekļiem un iespēju īstenot citus projektus, piebilda A. Elksniņš.

Otrs svarīgs aspekts ir gūt pārliecību, ka minētā objekta būvniecībā nav pieļauti pārkāpumi un tas ir gan kvalitatīvs, gan drošs, lai tiktu izslēgta iespēja atkārtoties bēdīgi slavenajam veikala „Maxima” negadījumam, kad neatbilstošu stiprinājumu dēļ iegruva veikala jumts un dzīvības zaudēja daudzi desmiti cilvēku. Patlaban tiek pārbaudīta visu tehnisko mezglu drošība, būvniecības gaitā izmantoto būvmateriālu atbilstība un citas lietas.

Runājot par tilta būvniecību, pašvaldības vadītājs norādīja arī uz vēl vienu aspektu. Līgums par tilta būvniecību tika noslēgts 2017. gada beigās, bet jau 2018. gada vasarā Daugavpils dome saņēma no būvniekiem pretenziju par darbu sadārdzinājumu divu miljonu eiro apmērā. Pašvaldība šo prasību par sadārdzinājumu uzskata par nepamatotu un patlaban šai sakarā notiek tiesvedība.