„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+2.2 °C
daļēji mākoņains

Skolēni izdod biznesa žurnālu un gatavo zefīru

Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi gadu no gada nāk klajā ar aizvien jaunām idejām skolēnu mācību uzņēmumu dibināšanā. Galveno balvu „Komerciālākais uzņēmums” Latvijas Skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) ziemas konkursā „Cits bazārs” šogad izcīnīja „Aliss_Cakes”. Savukārt nominācijā „Uz zināšanām balstīts produkts” labāko SMU desmitniekā iekļuva „Latinvest”. Šie skolēni pārdod pašgatavotu zefīru un izdod biznesa žurnālu.

Patīk darboties virtuvē  

„Aliss_Cakes” idejas autore, 11. klases skolniece Alise Meškovska atzīst, ka viņai garšo saldumi, tostarp zefīrs, un, kad šoruden skolotāja Dace Ozerska aicināja veidot SMU, viņa jau zināja, ka tas būs mājas zefīra, kēksu un augļu čipsu uzņēmums.

„Kad izveidoju uzņēmumu, sapratu, ka daudzo nepieciešamo atļauju dēļ neizdosies iekārtot savu ražotni. Tāpēc noslēdzu līgumu ar uzņēmumu, kuram ir visas iekārtas un atļaujas,” saka Alise. Pateicoties informācijas straujajai plūsmai sociālajos tīklos, cilvēki, kas vēlējās iegādāties šos izstrādājumus, sāka aktīvi pieteikt pasūtījumus. To kļuva tik daudz, ka vienatnē Alise vairs netika galā, tāpēc palīgos aicināta draudzene -- klasesbiedrene Kristīne Karabeška. Viņa uzņēmusies mārketinga speciālistes loma, pārzina klientus sociālajos tīklos, finanses.

„Aliss_Cakes” mājas zefīru un citus konditorejas izstrādājumus ražo bez E vielām, tāpēc to derīguma termiņš ir viena nedēļa. Lai gan izejvielas nav dārgas (sīrups, āboli, cukurs utt.), tomēr jāiegulda liels darbs (piemēram, jāsarīvē āboli un jāpagatavo biezenis), turklāt viss tiek darīts ar rokām, tāpēc mājas zefīra pašizmaksa ir liela, skaidro Kristīne. Alise bilst, ka, lai piesaistītu klientus, ir padomāts par iepakojumu, proti, tās ir baltas un brūnas kartona kārbas un dažādas krāsas un platuma lentas, ar kurām tās pārsiet. Zefīrs, iepakots kārbā un pārsiets ar krāsainu lenti, var būt laba dāvana.

Alise apmeklē konditoru kursus, lasa pavārgrāmatas un skatās video pamācības, tāpēc viņai netrūkst ideju un recepšu. Pateicoties informācijai internetā un uzvarai pasākumā „Cits Bazārs”, pieaug arī klientu skaits. Līdz decembra vidum vien bija pieteikti gandrīz 100 mājas zefīra komplekti (vienā iepakojumā ir 8 vai 16 zefīri).

Alise un Kristīne nolēmušas turpmāk palielināt sortimentu, kā arī atrast jaunus pircējus citos Latvijas reģionos, Lietuvā un Igaunijā. „Ir labi sākt biznesu skolā. Kamēr esam SMU, tikmēr mums nav jāmaksā nodokļi,” vērtē Kristīne.

Vairāk lasiet 3. janvārī!